Jaar na Capitoolbestorming 'schudden Westerse democratieën op hun grondvesten'
- Nieuws
- Jaar na Capitoolbestorming 'schudden Westerse democratieën op hun grondvesten'
Precies een jaar geleden keek de wereld vol ontsteltenis naar de bestorming van het Capitool in Washington. Zijn er in andere Westerse democratieën lessen getrokken om dit soort antidemocratische rellen te voorkomen? "Wat er 6 januari gebeurde, is niet daar gestopt", zegt voormalig Amerika-correspondent Jan- Kees Emmer bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
'Overgewaaid naar Europa en Nederland'
De rellen in Amerika ontstonden in een politiek klimaat vol intimidatie, het in twijfel trekken van de media en de verkiezingsuitslag. Eenzelfde soort beweging ziet Emmer buiten de VS ook. "Westerse democratieën schudden op hun grondvesten."
Historicus en journalist Hubert Smeets denkt dat het antidemocratisch gedachtegoed na de Capitoolbestorming in Amerika niet is verzacht, maar juist is versterkt. "Het is overgewaaid naar Europa en naar Nederland."
Forum voor Democratie
Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet, die bij de verkiezingen in maart 2021 nog 8 zetels behaalde, hanteert dezelfde methoden als Donald Trump om de democratisch rechtstaat te ondermijnen, zegt Smeets. Ook hier zien we volgens hem een trend om verkiezingsuitslagen zoals gepresenteerd door de Kiesraad niet serieus te nemen. "Baudet heeft goed geluisterd naar Trump en de Capitoolbestormers."
Die elementen die Baudet van Trump kopieert zijn onmiskenbaar, vindt ook Harm Ede Botje die een boek over de FVD-voorman schreef. Terwijl vanwege corona geen enkele lijstrekker op campagne ging in maart, sprak Baudet met een jack en baseballpetje zijn aanhang toe. "Baudet wordt ook wel als de wandelende kopieermachine gezien. Hij is heel goed in succesformules kopiëren."
In twijfel trekken de rechtsstaat
Ook het constant in twijfel trekken van de rechtstaat en het minachten van het parlement en rechters, zijn onderdeel van de methode-Trump. "Het is een fundamenteel probleem als er een partij in de Kamer is die zegt dat alles wat daar gebeurt een grote poppenkast is en dat zij de waarheid in pacht hebben."
De uitwassen van deze democratische ondermijning van Baudet – die oproept dat de protesten harder en feller moeten - zijn ook hier al zichtbaar. Zoals de man die zichzelf een activist noemt en gisteren met een brandende fakkel aan de deur van minister Kaag stond, vindt Ede Botje. "Die fakkels doen me erg denken aan fascistoïde bijeenkomsten, ook aan de rellen in Charlottesville. Om dit soort eenlingen maak ik me wel zorgen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!