Handelsoorlog met een soundtrack: Hoe Trumps staalheffingen de K-pop-industrie een boost geven
- Nieuws
- Handelsoorlog met een soundtrack: Hoe Trumps staalheffingen de K-pop-industrie een boost geven
Vorige week kondigde president Donald Trump nieuwe invoertarieven aan op buitenlands staal en aluminium. De maatregel riep felle reacties op, vooral in Canada en Mexico, maar ook in Zuid-Korea, de vierde grootste staalexporteur ter wereld. Opvallend genoeg blijkt de K-pop-industrie juist te profiteren van deze handelsstrijd; de vier grootste agentschappen in K-pop zagen de grootste investeringsstijging in een jaar tijd. Korea-expert en journalist Casper van der Veen verklaart de investeringen in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"Men is natuurlijk ook bang voor meer maatregelen en wat handig is aan K-pop, K-pop is geen materiaal wat je moet transporteren (…) dus de kans dat daar tarieven door de VS worden opgelegd is heel klein", zegt van der Veen over de kwestie. Dit maakt dat de entertainmentindustrie, door haar immateriële aard, steeds vaker wordt gezien als veilige haven voor investeerders die wegtrekken uit meer traditionele sectoren, zoals staal.
Iconen
De toenemende interesse in K-pop duidt van der Veen aan de terugkeer van grote K-pop iconen. "BTS, de populairste boyband uit Zuid-Korea, een deel van die jongens moesten hun militaire dienstplicht doen, daar kwamen ze niet onderuit (…) en die gaan in de zomer waarschijnlijk hun activiteiten weer hervatten." Daarnaast kondigde de grootste girlband Blackpink aan dat zij weer op wereldtournee gaan.
De onaantastbaarheid van K-pop is echter twijfelachtig. Zo was China in 2016 nog goed voor 20% van K-pops inkomsten maar stagneerde dit nadat de Chinese overheid restricties oplegde op Koreaanse culturele producten. Gelukkig voor de K-pop-industrie heeft China vorig jaar de visa-regeling met de Koreaanse buurman versoepeld. Hierdoor wordt wederom een stijging in concert- en muziekverkoop verwacht. Dit oppert wel de vraag hoe veilig de nieuwe investeerders zijn in dit immateriële goed genaamd K-pop.
Negativiteit
Al met al hoopt van der Veen dat het exportproduct naast financiële zekerheid ook een positiever beeld van het Aziatische land weet te schetsen. "Als ik mensen vraag, welk beeld heb je van Zuid-Korea, dan komen mensen toch vaak met negatieve dingen van: veel ongelukkigheid, patriarchale samenleving en nu ook een politieke crisis."
Momenteel is president Yoon Suk-yeol geschorst vanwege een machtsgreep en wacht hij in de gevangenis het oordeel van het constitutionele hof af. Of de investeringstrend aanhoudt naarmate de politieke spanningen verder escaleren blijft de vraag.