Binnenland
NOSNTR

Ruim 400.000 gebouwen in Nederland hebben verzakkingsschade: 'Dat is echt heel veel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim 400.000 gebouwen in Nederland hebben verzakkingsschade: 'Dat is echt heel veel'

Van een klein scheurtje in de muur tot een volledig onbewoonbaar huis: Ruim 400.000 gebouwen in Nederland hebben verzakkingsschade. Daarom moet er zo snel mogelijk een nationale aanpak voor funderingsproblemen komen. Dat staat in een advies van de Raad van de Leefomgeving en Infrastructuur. Zo'n aanpak kost 12 miljard euro, maar als het er niet komt, dreigt er een funderingscrisis.

Video niet beschikbaar

"Het gaat om 425.000 gebouwen, dus dat is echt heel veel", zegt Jantine Kriens, commissievoorzitter van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, in Nieuws en Co. "Dan gaat het om nog meer huizen, want in één gebouw zitten soms meer huizen. Laat staan om hoeveel gezinnen het gaat. Dat is toch wel een zorg die dan boven je hoofd hangt, vooral als we kijken naar Groningen."

In Groningen werd duidelijk dat het ook impact kan hebben op levens van mensen. "Daar krijg je geldzorgen van en dat kan ook leiden dat je je onveilig voelt", weet Kriens. "De meldingen komen uit bijna alle provincies. Voorheen was het idee dat het had te maken met een laag grondwaterpeil, dus dat zit echt in de veengebieden. Tegenwoordig zien we door klimaatverandering dat het ook verdroging tot gevolg kan hebben dat de funderingen aangetast worden."

Landelijke aanpak

Er moet een landelijke aanpak komen, vindt Kriens. "Begin met een informatieplicht vanaf 2029, zodat een verkoper kennis moet hebben over de staat van de fundering en dat ook moet overdragen. Dan kan je niet alles alleen maar aan de huidige eigenaren overlaten, want ook eerdere eigenaren hadden misschien al moeten weten dat er sprake was van een funderingsprobleem. Ze blijven verantwoordelijk, maar maak er een collectieve aanpak van."

"Zorg ervoor dat je het onderzoek gaat subsidiëren, dat je het plan van aanpak gaat subsidiëren en dat je het herstel gaat subsidiëren", gaat Kriens verder. "Wij zeggen dan: 90 procent onderzoek, 70 procent plan van aanpak en 30 procent herstel. Dan moet je natuurlijk nog steeds lenen. Voor de mensen die het niet kunnen lenen, moet er ondersteuning komen. Want het niet doen, betekent dat je huis ook heel erg in waarde achteruit gaat."

Medewerking

Van banken mag gevraagd worden om medewerking te verlenen, vindt Kriens. "En bovendien is er al een fonds funderingsherstel voor mensen die het niet kunnen betalen. Dat was tot nu toe alleen maar voor een paar gemeenten, maar dat moet landelijk gaan gelden. Verder moet je niet alleen ondersteunen, maar ook niet langer dweilen met de kraan open. Dus je moet ook ervoor zorgen dat je aan preventie gaat doen."

"Je moet er ook voor zorgen dat je voor die uitvoering genoeg mensen hebt. Nu hebben we te maken met zo'n duizend funderingsherstel per jaar, maar ga dat maar eens eventjes opschalen naar 425.000. Daar heb je mensen voor nodig, die opgeleid moeten worden", geeft Kriens mee. "Dus er zou heel hard gewerkt moeten worden om die uitvoering ook mogelijk te maken."

Hoe moet een funderingscrisis worden aangepakt?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie