Op deze school mogen leerlingen helemaal geen telefoons meer en dat vinden ze prima
- Nieuws
- Op deze school mogen leerlingen helemaal geen telefoons meer en dat vinden ze prima
Voorafgaand aan de les je telefoon inleveren: op steeds meer scholen moeten leerlingen dat doen. Maar het Zeeuwse Calvijn College gaat verder: de school is geheel mobiele telefoon-vrij. En met succes, vertelt teamleider Anneleen Twigt bij Spraakmakers. "Het is veel gezelliger geworden."
Video niet beschikbaar
De discussie laait opnieuw op: die telefoontjes in de klas, moeten we daar nou niet mee stoppen? "Iedereen die in het onderwijs werkt, kampt met de nadelen", zo schrijft een voormalig schoolbestuurder in een ingezonden brief in de Volkskrant.
Er zijn zeker scholen die ermee worstelen, ziet Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad. Maar hij kent ook genoeg voorbeelden van scholen die een oplossing gevonden hebben, en die wil hij graag in de spotlights zetten ter inspiratie. Dát ziet hij als zijn rol, niet het initiëren van een richtlijn. "We kunnen wel hulpmiddelen aanreiken hoe je hierover in gesprek gaat met leerlingen, docenten en ouders. Maar ik denk niet dat het zin heeft om met landelijke richtlijnen te komen." Volgens hem moet je de afspraken echt op schoolniveau afspreken.
TikTok
Zo verbiedt het Zeeuwse Calvijn College mobiele telefoons helemaal - waarover straks meer. Op middelbare school het Streek in Ede werkten ze met een telefoontas, vertelt docent Liane Vissers van ’t Hof. Iedereen stopt z’n gsm in z’n eigen vakje. Dat vindt ze goed werken. Bij bronnenonderzoek mogen de telefoontjes er even uit óf als leerlingen alles af hebben.
"Je kunt die leerlingen belonen als ze goed gewerkt hebben." Door in te spelen op dat beloningsaspect wil ze slim gebruik maken van de kracht van Instagram en TikTok. “Beter dat wij die dopamine aanmaken dan dat die telefoon dat doet."
Rigoureus
Dat telefoonbeleid belangrijk is, staat buiten kijf voor Hagoort. Hij wijst op onderzoek in Engeland. "Als je telefoons in de les verbiedt of beperkt, verbetert dat de leerresultaten. Zeker bij het praktijkonderwijs. Dus het heeft invloed op de leerprestaties. En zeker ook het welbevinden van leerlingen."
Thuis of in de kluis. Dat is het motto op het Calvijn College, met zeven vestigingen in Zeeland. Van het eerste tot het achtste uur is de telefoon verboden, vertelt teamleider Anneleen Twigt. "Ook niet in de pauze of een tussenuur." Het is wat rigoureus, erkent ze, en toen ze hier twee jaar geleden mee begonnen was de reactie van velen ook: we gaan terug in de tijd. Maar niks blijkt minder waar, gaat ze verderop vertellen.
Onrust
Ook 'het Calvijn' werkte met telefoontassen, zoals in Ede, maar dat werkte toch onvoldoende. "Dan zag je dat ze toch tussen de lessen door, al scrollend op hun telefoon, naar een ander lokaal liepen. En dat gaf onrust, want dan hadden ze weer wat gezien of was er een vervelende foto verstuurd."
Nu die gsm helemaal verboden is, is het "veel gezelliger geworden." Ze hoort het ook in enquêtes. "Leerlingen tafelvoetballen lekker, praten weer met elkaar. Het is echt een andere sfeer." Bij een open dag is het de meest gestelde vraag: hoe is het op een telefoonloze school? Nou prima dus, vertelt iedereen je dan. "Mijn kinderen zitten hier ook op school en vinden het heel goed te doen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!