Binnenland
MAX

Binnenkort weer nieuwe emoji's op onze telefoons; hierom vinden we ze belangrijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Binnenkort weer nieuwe emoji's op onze telefoons; hierom vinden we ze belangrijk

Binnenkort komen er op onze telefoons weer een aantal nieuwe emoji's bij. Onder andere een radijsje, een schop, een harp, maar ook een poppetje met wallen onder z'n ogen. Maar waarom gebruiken we die emoji's zo graag? Lilian Stolk legt in Villa VdB uit dat onze manier van communiceren door emoji's is veranderd. Zij is schrijver van het 'Het zonder Woorden boek' en emoji-expert. "Het heeft beeld terug gebracht in onze manier van communiceren."

Video niet beschikbaar

Stolks eigen favoriet? De emoji van een smeltend gezichtje. "Dat kan overal voor gebruikt worden. Want het staat niet voor een emotie die we in het echte leven hebben. Maar je kan er wel allerlei dingen in zien. Ik gebruikte het laatst na een gebroken nacht door mijn kinderen. Een context maakt heel veel duidelijk."

Beeldtaal

Volgens Stolk komt de emoji oorspronkelijk uit Japan. "Het is ontstaan in een tijd dat je moest betalen voor elk karakter (teken, red.) in een sms. Toen kon je met een emoji in een teken een hele emotie weergeven. Toen we gingen appen gingen we met het schrift een gesprek voeren. In een gesprek maak je handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. Die non-verbale kant van taal om de boodschap te begrijpen, die vertalen we in een emoji. Het is een beeldend effect van de taal, het heeft beeld terug gebracht in onze manier van communiceren."

Dode boom

Waarom komen er dan ook emoji's van een radijs, een harp of een dode boom? Iedereen kan een aanvraag doen voor een nieuwe emoji, legt Stolk uit. "Je moet je case uitleggen, een soort werkstuk waarom het belangrijk is dat die emotie erbij komt. Diegene die een kale boom heeft aangevraagd wilde een statement maken dat ons klimaat verandert en er meer droogte komt."

Grappig (of niet?)

Toch kan het ook gebeuren dat een emoji door verschillende mensen anders gebruikt wordt. Stolk komt met het voorbeeld van de meest gebruikte emoji; die van een gezichtje met tranen van het lachen. Volgens Stolk is die heel duidelijk; voor een grappige situatie. Toch kreeg ze ooit van haar moeder die emoji toen iemand een been had gebroken. Overduidelijk bedoeld als een huilende emoji.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie