Binnenland
KRO-NCRV

CNV: 'Meer organisaties gaan nadenken over een kortere werkweek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CNV: 'Meer organisaties gaan nadenken over een kortere werkweek'

Bij softwarebedrijf AFAS krijgen werknemers vijf dagen loon voor vier dagen werk. De voorzitter van vakbond CNV, Piet Fortuin, vindt dat AFAS hier een 'belangrijk statement' neerzet. "Ik denk dat veel meer organisaties gaan nadenken over een kortere werkweek", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Medewerkers van AFAS hoeven vanaf volgend jaar op vrijdag niet meer te werken, maar krijgen wél doorbetaald. Volgens het bedrijf is dat mogelijk omdat kunstmatige intelligentie de arbeidsproductiviteit heeft verhoogd. De vrije dag kan gebruikt worden voor mantelzorg, vrijwilligerswerk of een cursus. Het bedrijf zegt niet te gaan controleren waar werknemers hun dag aan besteden.

Internationale trend

CNV pleit al jaren voor een kortere werkweek. "Het zou heel goed zijn als mannen en vrouwen beiden maar dertig uur gingen werken", zegt Fortuin. De vakbond is ervan overtuigd dat een kortere werkwerk en een betere werk-privébalans zich uitbetaalt in gezondere en productievere werknemers.

De actie van AFAS past volgens Fortuin in een bredere ontwikkeling. "Ook kleinere bedrijven experimenteren met een kortere werkweek." Internationaal de trend ook zichtbaar. "De Duitse Spoorwegen gaat naar een 35-urige werkweek en de Spaanse regering heeft stappen gezet om gefaseerd naar 32 uur te gaan."

Krapte arbeidsmarkt

Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN volgt het experiment van AFAS met veel belangstelling. Volgens hem moet een bedrijf het uiteindelijk zelf weten, maar hij wijst ook op de nadelen voor de hele economie. "We hebben krapte op de arbeidsmarkt en wij proberen onze achterban en werknemers juist te bewegen meer uur te gaan werken."

Als mensen in deeltijd een paar uur meer gaan werken, dan is die krapte volgens Van der Velde snel opgelost. "En er is echt wel een probleem: als die krapte niet wordt opgelost, worden onze pakketjes niet meer geleverd. Of erger, onze ouder wordende bevolking krijgt geen zog meer."

Zorg

Hij denkt dat bedrijven als AFAS door slimme maatregelen (zoals AI) ervoor kunnen zorgen dat de productie op niveau blijft, maar in veel sectoren kan dat niet.

Volgens hoogleraar Robert Inklaar is deze actie van AFAS een slimme manier om als werkgever personeel vast te houden en aan te trekken. Het past ook in een trend dat sinds covid werknemers flexibeler willen zijn. Vooral in de technologiesector, waar de productiviteit stijgt en de concurrentie voor personeel hoog is. "Maar dit is niet iets wat je snel voor de hele economie kunt doortrekken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie