Wijzer in Geldzaken: 'Veel mensen die minder gaan werken, denken niet na over de gevolgen voor hun pensioen'
- Nieuws
- Wijzer in Geldzaken: 'Veel mensen die minder gaan werken, denken niet na over de gevolgen voor hun pensioen'
Als je minder gaat werken, heeft dat ook vaak gevolgen voor je pensioen. Maar veel mensen denken daar niet over na. Maar liefst zeven op de tien mensen die onlangs minder zijn gaan werken, hebben niet gekeken naar hun pensioen. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.
‘Veel mensen die minder gaan werken, denken niet na over de gevolgen voor hun pensioen’
"Het pensioenbewustzijn in Nederland is dermate laag dat dit me niet verbaasd", zegt Nikki Trip, pensioenfondsbestuurder in opleiding en voorzitter van Jongeren in Institutioneel Pensioen, in het NOS Radio 1 Journaal. "Het inkomen wat je nu aan het sparen bent voor later, spaar je op elkaar. Daar zit rente op rente op rente op. Als je nu iets minder gaat werken en je inkomen verlaagd, omdat je het nu wel kan hebben, reken je niet mee dat je al die rente misloopt. Dat kan heel veel in de papieren lopen en op latere leeftijd misschien wel betekenen dat je de levensstandaard niet meer door kan zetten."
Pensioenkloof
Nederland is samen met Cyprus koploper parttime werken in Europa. Bijna twee derde van de werkende vrouwen kiest op een gegeven moment voor deeltijd werken, bij mannen is dit veel minder: 28 procent van de beroepsbevolking.
Volgens Trip worden de consequenties niet genoeg besproken op het werk. "De informatie blijft echt achter. Stel, je wil wat minder gaan werken. Je overlegd dat met HR, dan denken ze met je mee over hoe je dat kan indelen. Maar er wordt vaak niet besproken wat dat doet met pensioen. Na je loon is dat het belangrijkste en duurste, maar wel wat het meeste oplevert. Het wordt heel weinig besproken", zegt Trip. "Als niemand je het vertelt, of jouw pensioenbewustzijn is niet zo hoog, kan je in een situatie terecht komen dat je jaren later achter komt dat het niet zo handig was."
Niet lonen
Een veel gehoord argument voor minder werken, is dat fulltime werken niet zou lonen. "Dat marginale inkomen wat je krijgt, als je de toeslagen kwijtraakt wanneer je meer gaat werken, is best een puzzel die mensen moeten leggen. Het leven is ook duurder geworden, dat is ook steeds lastiger en de overheid moet er ook voor zorgen dat het beter gaat lonen", zegt Trip. "Maar als je jouw pensioen daarin meeneemt in de rekensom kan het wel leiden tot een ander plaatje en misschien tot andere uitkomsten."
De moeder van Trip is in haar leven minder gaan werken, zij kon zich het niet veroorloven om bepaalde toeslagen kwijt te raken. "Ze was een alleenstaande ouder. Toen liet ze een hoger salaris liggen, omdat ze de toeslagen nodig had om het nu te kunnen betalen. Daarna is met haar nooit doorgerekend hoe ze misschien jarenlang minder pensioen opbouwt, waar ze nu een probleem mee heeft. Het ligt eraan of je het je kan veroorloven en de politiek moet er iets mee. Maar het moet wel meegenomen worden in het hele plaatje."
RJN pensioen
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.