Binnenland
BNNVARA

Glyfosaat bestempeld als 'niet-kankerverwekkend' mede door publicaties controversiële statisticus

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Glyfosaat bestempeld als 'niet-kankerverwekkend' mede door publicaties controversiële statisticus

Glyfosaat, het werkende bestanddeel in Roundup van de Amerikaanse chemiereus Roundup houdt de gemoederen al decennia bezig. Dit zeer omstreden landbouwgif wordt al jaren in diverse wetenschappelijke publicaties in verband gebracht met kanker. Maar er zijn ook onderzoekers die deze studies onderuithalen. Het oordeel van de Nederlandse pesticide-autoriteit dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, is mede gebaseerd op publicaties van de controversiële Amerikaanse statisticus Kenny Crump. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla. Journalist Ton van der Ham vertelt erover in Vroege Vogels.

Hoe kankerverwekkend is glyfosaat?

Het BNNVARA- programma Zembla komt zondagavond met een uitzending over de invloed van de pesticide-industrie op de toelating van glyfosaat en duikt daarvoor in de wondere wereld van de 'twijfelbrigade'.

Controversiële onkruidverdelger

Het gebruik van de controversiële onkruidverdelger werd in Europa onlangs weer voor 10 jaar toegestaan, ondanks zorgen van wetenschappers over een verband met kanker en een mogelijk verhoogd risico op de ziekte van Parkinson. Zembla reist af naar de Verenigde Staten, waar chemiereus Bayer wordt aangeklaagd door kankerpatiënten die zeggen ziek te zijn geworden door glyfosaat.

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de controversiële statisticus Kenny Crump recent voor glyfosaatfabrikant Bayer heeft gewerkt. Daarmee verdiende hij naar eigen zeggen 'honderdduizenden dollars'. "Dit is een man die eerder benzeen en asbest heeft verdedigd", zegt hoogleraar wetenschapsgeschiedenis van Harvard-universiteit Naomi Oreskes tegen Zembla. "Dat zijn vastgestelde kankerverwekkende stoffen."

Schadevergoedingen glyfosaat

Het bedrijf heeft inmiddels al voor miljarden dollars schikkingen getroffen en is door jury’s veroordeeld tot het betalen van hoge schadevergoedingen. Zembla spreekt met een van de belangrijkste advocaten die tegen de multinational heeft geprocedeerd. Uit rechtbankstukken blijkt hoe het bedrijf actief de beeldvorming probeert te beïnvloeden om zo het zeer winstgevende product op de markt te houden. Deze tactieken zijn zeer succesvol. Het effect ervan is zelfs terug te zien bij gerenommeerde media.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie