'De kortste staking ooit duurde slechts 2 minuten'
- Nieuws
- 'De kortste staking ooit duurde slechts 2 minuten'
Op dit moment wordt er gestaakt in het streekvervoer. Slechts een gedeelte van de medewerker legt het werk neer. Daardoor lijkt de impact nog niet zo heel groot. Hoe anders was de recente staking bij NS, die het halve land platlegde. Historica Rosa Kösters vertelt in Villa VdB dat als de impact op de maatschappij klein is, dat niet hoeft te betekenen dat stakingen minder succesvol zijn.
Video niet beschikbaar
Zo is er altijd gesteggel over de impact van een actie. De werkgeversorganisatie komt bijna altijd met andere cijfers dan de vakbonden. Daarnaast draaien stakingen volgens Kösters vooral om één ding: "Het primaire doel is je werkgever pijn doen om zo de druk op de onderhandelingen op te voeren."
Kortste staking
Stakingen hoeven overigens niet altijd te zorgen voor langslepende conflicten, weet Kösters. "In Nederland was er een staking in 1926. Dat is de kortste staking ooit, die heeft welgeteld 2 minuten geduurd. Bankbedienden wilde heel graag een dertiende maand en die kregen ze niet. Toen dachten ze, dan gaan we staken. Na 2 minuten zei de werkgever: 'Oh oké sorry, jullie krijgen het toch!'"
Grootste staking
Zo nu en dan vinden er ook hele grote stakingen plaats. De grootste uit de Nederlandse geschiedenis was op 15 december 1970. Dat was een reactie op een overheidsmaatregel om de loonstijgingen te beteugelen, iets waar de grote vakbonden het mee oneens waren. Daarom riepen zij op tot een algemene staking die grote gevolgen had, weet Kösters. "Die staking duurde maar een uurtje, maar de impact was enorm omdat ruim een miljoen mensen stopten met werken. Er werden ook wegen geblokkeerd, de bouwvakkers hebben het Binnenhof bezet en Hilversum 1 en 2 werden stilgelegd. Dat was een behoorlijke ingrijpende actie."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.