De verhalen achter Groningse gaswinning: 'Levens van Groningers zijn soms onherstelbaar beschadigd'
- Nieuws
- De verhalen achter Groningse gaswinning: 'Levens van Groningers zijn soms onherstelbaar beschadigd'
De menselijke verhalen achter de harde statistieken van de Groningse gaswinning te belichten. Dat is het doel van project 'Ooggetuigen van de gaswinning'. Dit initiatief, geleid door onderzoeker Nienke Busscher en geestelijk verzorger Marjo van Bergen, geeft inzicht in de impact van decennialange gaswinning op verschillende generaties Groningers. Beiden vertellen ze erover in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Belangrijk om vast te leggen
Busscher benadrukt het belang van het project: "De gaswinning heeft een lange geschiedenis en heeft diepe sporen nagelaten in Groningen. Het is heel erg belangrijk om deze verhalen vast te leggen voor toekomstige generaties." Het project wil honderd mensen interviewen en hun ervaringen openbaar toegankelijk te maken via de Groninger Archieven.
Veel Groningers getroffen
Van Bergen vertelt dat er veel Groningers diepgaand zijn getroffen door de gasproblematiek: "Het gaat niet alleen om fysieke schade zoals de scheuren in de muur, maar ook echt over levens van mensen die onherstelbaar veranderd en soms beschadigd zijn." Als geestelijk verzorger biedt zij ondersteuning aan de geïnterviewden, waarbij zij hen begeleidt bij het delen van hun emoties en herinneringen.
Het unieke van het project ligt in de methodiek van oral history (mondelinge geschiedenis, red.) waarbij de focus ligt op de belevingswereld van de betrokkenen. Busscher legt uit: "We gaan dieper in op de ervaringen en herinneringen van mensen, wat een andere dimensie toevoegt aan de geschiedenis van de gaswinning."
Verschillende verhalen
Het project streeft naar een gevarieerde selectie van verhalen, inclusief die van oudere generaties die de opkomst van aardgas hebben meegemaakt. Deze variëteit in perspectieven geeft een holistisch beeld van de impact van de gaswinning door de jaren heen. Na voltooiing zullen de interviews worden gearchiveerd bij de Groninger Archieven en mogelijk worden gebruikt voor educatieve doeleinden, zoals in musea. Daarnaast zullen de verhalen beschikbaar worden gesteld op de projectwebsite, waardoor ze voor het bredere publiek toegankelijk zijn.
Nog niet alle honderd plekken zijn ingevuld: Groningers met een passend verhaal kunnen zich aanmelden via de website van het project.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.