Mag je Syrische vluchtelingen om hun denkbeelden weigeren?
- Nieuws
- Mag je Syrische vluchtelingen om hun denkbeelden weigeren?
Eén op de vijf Syrische vluchtelingen die via de Turkije-deal naar Nederland wil komen, mag ons land niet in. Er blijkt te worden gescreend op de denkbeelden van die vluchtelingen.
Uit een artikel in de Volkskrant blijkt dat het daar niet bij blijft. Er wordt ook gekeken of een vluchteling voldoende kan integreren. “Als je zegt: mijn kinderen gaan koste wat het kost niet in gemengde klassen of er wordt niet samen gezwommen, dan gaat er een streep door je dossier en kom je Nederland niet in”, zegt Paul van Musscher in de Volkskrant. Van Musscher is landelijk portefeuillehouder vreemdelingenzaken en migratiecriminaliteit bij de politie.
Video niet beschikbaar
Al decennia lang gedaan
Screenen op denkbeelden die niet stroken bij de Nederlandse waarden en normen wordt al decennia lang gedaan, zo vertelt hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover. Toch is Schrover, aangesloten bij de Universiteit van Leiden, verrast door het bericht: “Meestal wordt het wat verkapt gezegd. In eerdere gevallen is er ook geselecteerd, maar dan was er minder openheid over de criteria”.
Ondanks dat het geen nieuwe ontwikkeling is, is het toetsten op deze wijze officieel niet toegestaan. “De vluchtelingenwet zegt wie recht hebben op een vluchtelingenstatus. Dat gaat om mensen die vervolgd zijn, die niet door hun eigen overheid beschermd worden. Dat is het enige criterium waarop je zo’n status krijgt”, aldus Schrover.
VVD steunt screening
Malik Azmani, woordvoerder asielzaken voor de VVD, is blij met de screening. “Ik vind het heel goed om integratiecriteria te hanteren. Je geeft daarmee een signaal af naar die mensen over het type samenleving waarin ze terecht komen en je kijkt of ze hier inpasbaar zijn. Ik vind dat dat ook bij asielaanvragen zou moeten, die direct in Nederland worden gedaan.” Dat mensen van gedachten kunnen veranderen na aankomst in ons land of kunnen liegen, erkent hij wel.
'Alleen criterium gemengd zwemmen is te dunne eis'
Vluchtelingenwerk Nederland is al op de hoogte van deze manier van screenen. Adjunct-directeur Jasper Kuipers plaatst zijn vraagtekens bij de inhoud van de screening. “Het is heel moeilijk om de Nederlandse waarden en normen vast te leggen in criteria en die te toetsen. Het gaat hier om de meest kwetsbare groep vluchtelingen, bijvoorbeeld vanwege medische problematiek. Als het om zo’n grote groep gaat, twintig procent en als het om de voorbeelden, zoals de zwemles gaat, dan vind ik dat een heel dunne eis om iemand af te wijzen.”
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.