Binnenland
EONOS

Helden op sokkels: De naakte Anton de Kom

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Helden op sokkels: De naakte Anton de Kom

Standbeelden en monumentjes. Je loopt er op straat soms zomaar voorbij. De beelden vertellen een verhaal, maar klopt dat verhaal wel? In de zomerserie 'Helden op Sokkels' in Langs de Lijn En Omstreken, zoekt historicus Wim Berkelaar naar markante verhalen achter bekende en onbekende standbeelden.

In de vijfde aflevering belicht hij het ‘Monument voor Anton de Kom’ in de Amsterdamse Bijlmer. Al bij de onthulling leidde dit standbeeld van de Surinaams Nederlandse verzetsstrijder tot een verhitte discussie. De intellectueel De Kom werd met een ontbloot bovenlichaam en gesloten ogen vereeuwigde door kunstenaar Jikke van Loon. Volgens velen veel te primitief.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Kom had een veelbewogen leven. Hij streed al op 19-jarige leeftijd voor de rechten van arbeiders op rubberplantages in het binnenland van Suriname. Na zijn komst naar Nederland sloot hij zich aan bij een afslitsing van de communistische partij. In de jaren ’30 schreef hij zijn bekendse boek ‘Wij Surinaamse Slaven’, dat nog steeds veel wordt gelezen. In de Tweede Wereldoorlog was De Kom actief in het communisitsche verzet. Hij werd in 1944 gearresteerd en overleed een jaar laten in het Duitse concentratiekamp Neuengamme.

Luister het gesprek terug met Wim Berkelaar en journalist en Suriname-kenner John Jansen van Galen in Langs de Lijn En Omstreken

Helden op sokkels: De naakte Anton de Kom

Het eindoordeel van Wim Berkelaar:

Strik eromheen

Heeft een bijsluiter nodig

In depot

Ster advertentie
Ster advertentie