Is de eikenprocessierups nu een Franse toerist, of toch niet?
- Nieuws
- Is de eikenprocessierups nu een Franse toerist, of toch niet?
In de media verschenen berichten dat de plaag vanuit Frankrijk en Spanje naar ons land zou zijn gekomen. "Maar de rups werd al aan het einde van de 19de eeuw in Nederland waargenomen. Er zijn zelfs bronnen die dan al wijzen op overlast", zegt eikenexpert Henry Kuppen in Feit of Fictie.
Video niet beschikbaar
Minder last in Frankrijk
Volgens experts is de rups tot het begin van de jaren 80 nauwelijks waargenomen, maar is hij sindsdien aan een opmars bezig. De rupsenplaag is dus niet via België uit Spanje en Frankrijk naar Nederland gekomen, zoals algemeen wordt aangenomen.
De overlast in Frankrijk is dan ook veel minder dan in ons land. In het Noorden van Frankrijk zijn momenteel wel enkele haarden waar de eikenprocessierups te vinden is. Maar volgens de Nederlandse eigenaresse van vakantiepark Village Le Chat is er geen sprake van een plaag: "Wij hebben zelf helemaal geen rupsen. Waar de rups wel wordt gesignaleerd, hangt men vallen in de bomen". In de Franse media wordt niet over de rups bericht, zoals in Nederland wel gebeurt.
Paradijs
Toch is Frankrijk een paradijs voor de rups. Volgens de Stichting Bos & Hout is 'la douce France' een van de bosrijkste landen in West-Europa. Grofweg een kwart van alle Franse bomen bestaat uit eikensoorten. Tweederde daarvan staat op particuliere grond, de rest is in handen van de overheid. Toch hoeven ze daar veel minder overlast te bestrijden dan bij ons.
Raymond Broeders werkt sinds 4 jaar als huisarts in Morvan-de-Ouroux, en ziet nauwelijks patiënten aan zijn bureau. Ook zijn er (voor zover bekend), geen waarschuwende richtlijnen uitgegeven door de autoriteiten. "Misschien dat het komt omdat het dorp enkele honderden meters boven zeeniveau ligt. De enige overlast in al die jaren was een klein nest in onze heg", zegt de huisarts.
Bossen en vijanden
Juist door deze wildgroei aan eiken heeft de eikenprocessierups het in Frankrijk moeilijker dan in Nederland. "Door eiken in lanen aan te planten, krijgt de stam veel zon. Dat zijn goede omstandigheden voor de eikenprocessierups." En laten we daar in Nederland nu goed in zijn.
In de Franse bossen leven ook meer natuurlijke vijanden van de rups, zoals koolmezen, vleermuizen of sluipwesten. Vooral de laatste is een geduchte vijand van de rups. Sluipwespen leggen hun eitjes namelijk in de rups, die zich vervolgens als parasiet gaan gedragen. Chris van Swaay is beleidsmaker bij de Vlinderstichting. Hij denkt dat in ons land deze vijanden van de eikenprocessierups voorlopig nog onvoldoende tegendruk aan de plaag zullen bieden: "Dat zal nog wel enkele jaren duren".
Feit of Fictie: Waar komt de eikenprocessierups vandaan?
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.