In Amsterdam werd vandaag de slavernij herdacht, een jaar na de excuses van de koning
- Nieuws
- In Amsterdam werd vandaag de slavernij herdacht, een jaar na de excuses van de koning
Op verschillende plekken in Nederland wordt vandaag stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. De Nationale Herdenking Slavernijverleden is in het Oosterpark in Amsterdam. Het vieren van de 'verbroken ketenen' staat centraal op het Keti Koti Festival op het Museumplein.
Video niet beschikbaar
Tegenover elkaar
Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) zei in haar speech: "In een tijd waarin het veel gemakkelijker en verleidelijker is om tegenover elkaar te staan, moeten we de moed opbrengen de ander te zien."
Honderden mensen zijn op de nationale herdenking afgekomen. Tien leden van het demissionaire kabinet Rutte IV zijn vandaag aanwezig bij de herdenking in Amsterdam. Mark Rutte is er op zijn laatste werkdag om tijdens de plechtigheid een krans te leggen namens het kabinet.
Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap houdt namens het kabinet een toespraak. "De vele, vele gesprekken hebben mijn blik geopend. Ik dacht het wel ongeveer te weten. Maar ik moest leren hoe eenzijdig mijn kennis was, hoe benauwd mijn bubbel", zei Dijkgraaf in zijn speech.
Video niet beschikbaar
Ook burgemeester van Amsterdam Femke Halsema hield een toespraak. Ze refereerde aan de excuses van de Koning, en zei daarbij ook: "Maar het litteken van het brandmerk is er nog. En ook de pijn is van generatie op generatie doorgegeven. Omdat het slavernijverleden lang werd verzwegen en de pijn die wordt ontkend niet kan helen. Omdat oude wonden worden geïnfecteerd met omvolkingstheoriën, wit superioriteitsdenken en xenofobie. Omdat een verbrande huid niet geneest als die telkens weer wordt opengehaald met het brandijzer van het hedendaags racisme."
Excuses koning
Vorig jaar was het 160 jaar geleden dat Nederland een wet aannam die de afschaffing van de slavernij regelde. Na een overgangsperiode van tien jaar kwam de slavernij in 1873 echt ten einde.
Vanwege deze mijlpaal werd het afgelopen jaar uitgeroepen tot Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Er werd op honderden evenementen en activiteiten stilgestaan bij het verleden en de doorwerking daarvan in het nu. In een historische toespraak bood koning Willem-Alexander vorig jaar zijn excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook vroeg hij om vergiffenis.