Binnenland
KRO-NCRV

Door hogere prijzen komt één op de drie Nederlanders moeilijk rond

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Door hogere prijzen komt één op de drie Nederlanders moeilijk rond

De gevolgen van de inflatie zijn groot: 2,5 miljoen huishoudens hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. En dat is een verdubbeling van wat het eerst was, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

We moeten beseffen dat we met zijn allen een stukje armer worden. Met deze woorden kwam minister Kaag (financiën) deze week na maanden van torenhoge inflatie. De boodschap komt hard aan bij de 2,5 miljoen huishoudens die momenteel het hoofd met moeite boven water houden, ziet Vliegenthart.

Die 2,5 miljoen moet je opdelen in twee groepen, zegt hij. "Een groep van 1,2 miljoen heeft te weinig inkomen. Als ze heel goed budgetteren, komen ze toch niet rond. En daar is een groep bijgekomen, die door de gestegen energierekening en duurder wordende boodschappen nu wel voor het eerst moet gaan kijken: hoe zorg ik ervoor dat ik aan eind van de maand een beetje geld overhoud?"

Immense aantallen

Reken je die 2,5 miljoen om, legt Vliegenthart uit, dan kom je op 1 op de 3 Nederlanders. Die aantallen zijn "immens", zegt hij. Daarom moeten gemeentes vaker de randen van de wet opzoeken, vindt hij. Alles dat niet expliciet verboden is, moet je volgens hem proberen. Concreet denkt hij aan uitgaan van de goede trouw van burgers. "Dat je mensen die zich melden met een probleem niet vier, vijf keer checkt. Dan hou je tijd, ruimte en geld over."

Quote

Gemeenten moeten de randen van de wet opzoeken

Nu wordt de hoogte van de bijstand bijvoorbeeld in Den Haag bepaald, verklaart de Nibud-directeur. Maar sinds 2014 hebben gemeentes, als gevolg van de decentralisatie, meer taken gekregen om mensen te ondersteunen. Kinderen van ouders met een krappe beurs zouden gratis kunnen sporten bijvoorbeeld. Of mensen met veel zorgkosten krijgen een tegemoetkoming. Hij ziet grote verschillen. "Een aantal gemeentes doet het echt heel goed, maar aantal gemeenten zullen komende tijd het been moeten bijtrekken."

Onze verslaggever Marielle Beers was onlangs in Tilburg bij het initiatief Quiet Tilburg en sprak met Charlot, Marjan en Jolanda die vertellen hoe zij zich steeds meer zorgen maken hoe ze rond moeten komen.

Esmah Lahlah, wethouder van onder andere sociale basis in Tilburg, zegt dat ze al "de maximale ruimte" opzoekt. Ze erkent dat bijvoorbeeld de participatiewet erg "generiek is en geen recht doet aan afzonderlijke situaties." Tegelijk is maatwerk "ontzettend belangrijk", maar wel "tijdrovend".

"Dat er minder regelingen en meer vertrouwen moet komen, dat onderschrijf ik helemaal. Alleen is het niet zo makkelijk." Het werkelijke probleem is volgens haar dat de overheid moet definiëren wat het bestaansminimum is, en dat voldoende moet garanderen. "Dit schiet heel ernstig tekort. Primair ligt hier een taak voor het Rijk. De bijstand moet omhoog en het minimum loon moet omhoog."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie