Binnenland
KRO-NCRV

'Vrienden worden met vluchtelingen zorgt voor betere integratie'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrienden worden met vluchtelingen zorgt voor betere integratie'

De taal leren, naar school gaan en een inburgeringscursus volgen: in Nederland zijn er een heleboel functionele manieren om te integreren. Maar echt integreren kan alleen wanneer er contact wordt gelegd met de Nederlanders, vertelt Willemijn Voorham. Daarom richtte ze Buddy to Buddy op. Ze vertelde erover bij de speciale uitzending van KRO-NCRV, naar aanleiding van de documentaire The Mind Game.

The Mind Game

Documentaire The Mind Game
The Mind Game
is een documentaire over de druk op jonge vluchtelingen. Het wordt 'de game' genoemd omdat jonge vluchtelingen onbegeleid een levensgevaarlijke reis af moet leggen. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn veertiende, toen hij in zijn eentje vluchtte uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling: The mind game.

Een vervolg op Shadow Game. KRO-NCRV 2Doc: The mind game is te zien op 21 september 2023 op NPO2.

'Er moet interactie zijn'

In Nederland worden volgens Voorham alleen maar eenzijdige processen aangeboden als integratie. "Maar als je goed nadenkt, is integratie een wederzijds proces. En kun je niet spreken van integratie als je helemaal geen contact maakt met Nederlanders. Er moet interactie zijn."

Die interactie opzoeken, is vaak lastig, vertelt Voorham. AZC's staan namelijk vaak in een buitengebied. "Bovendien word je vaak overgeplaatst en hebben die mensen veel zorgen aan hun hoofd. Dat alles maakt het heel moeilijk om je open te stellen voor Nederlanders.

Buddy to Buddy

Om toch te zorgen voor die interactie richtte Voorham Buddy to Buddy op. Zij koppelen nieuwkomers aan stadsgenoten op basis van gelijkwaardigheid en gemeenschappelijke interesses, zodat ze leuke dingen samen kunnen doen en een band op kunnen bouwen. Zo ontstaan mooie vriendschappen, zoals die van Amjad Almatni en zijn buddy.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik had nog nooit met Nederlanders gesproken'

"Toen ik naar Nederland kwam, sprak ik de taal nog niet en was het moeilijk contact met Nederlanders te leggen", vertelt Almatni. Nadat hij drie dagen in Ter Apel was, werd hij overgeplaatst naar Zutphen. "De meeste mensen die daar woonden waren families en oude mensen. Dus ik had helemaal geen vrienden. Het was een hele moeilijke periode. Ik was super eenzaam." Er was een parkje naast het AZC waar hij op een bankje ging zitten in de hoop op contact. "Ik probeerde aan mijn gezicht te laten zien dat ik verdrietig was, zodat ooit misschien iemand naar me toe zou komen met de vraag: hoe gaat het? Maar nooit kwam er iemand."

Later hoorde Almatni van Buddy to Buddy en daar heeft hij een goede vriend aan overgehouden. "In het begin vond ik het spannend, omdat ik niet wist hoe ik me moest gedragen. Ik had nog nooit met Nederlanders gesproken. Ik was heel bang voor de hiërarchie. Maar dat was helemaal niet zo."

'De mooiste dag van mijn leven'

"Ik leerde van haar over Nederland en zij van mij over mijn achtergrond", vertelt Almatni over zijn buddy. "Op mijn 18e verjaardag nam ze me mee naar Amsterdam en dat was de mooiste dag van mijn leven." Almatni's buddy nam hem mee naar het homomonument en daar zag hij voor het eerst in zijn leven een regenboogvlag. "En daar was ik zo verbaasd over: de vlag hangt hier en niemand gooit er stenen op en niemand maakt het kapot." Daarna heeft Almatni zelf een regenboogvlag gekocht. "Ik begon mij te realiseren: ik ben gewoon veilig hier. Dit is gewoon mijn plek."

Meer weten over Buddy to buddy?

Meer informatie

KRO-NCRV

Bij KRO-NCRV geloven we dat morgen rechtvaardiger kan. We leven in een tijd waarin steeds meer burgers in de knel raken: verdrukt in regels en wetten wordt het steeds moeilijker om hoop te houden. Als we beter begrijpen waar iets misgaat, zien we ook waar de oplossingen liggen en creëren we een samenleving waarin meer ruimte is voor wat ons bindt in plaats van wat ons uit elkaar drijft.

Ster advertentie
Ster advertentie