Binnenland
NOS

Veel onrust en vragen na fouten bij UWV over WIA

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel onrust en vragen na fouten bij UWV over WIA

Een kleine week geleden werden grote problemen bij het UWV bekend. Mogelijk hebben tienduizenden mensen jarenlang een te hoge of een te lage arbeidsongeschiktheidsuitkering gekregen. Veel is nog onduidelijk, bijvoorbeeld of mensen het te veel ontvangen geld moeten terugbetalen. Niet voor niets krijgen belangenorganisaties steeds meer telefoontjes.

Veel onrust en vragen na fouten bij UWV over de WIA

Video niet beschikbaar

"Mensen zijn onzeker geworden, hebben veel vragen", zegt Fatma Koser Kaya, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze weten niet wat dit voor hen gaat betekenen. Dat geeft heel veel onrust."

Terugbetalen

Anita van den Berg is een van de mensen die te veel geld heeft ontvangen van het UWV. Een aantal jaar geleden ging zij meer werken, waardoor haar uitkering had moeten dalen. Maar dat gebeurde niet. Ze belde meerdere keren met het UWV om aan te geven dat ze te veel geld ontving, maar de instantie vertelde haar dat ze zich geen zorgen hoefde te maken over de ontvangen uitkering. "Het was allemaal geregeld, maar achteraf moest ik flink wat geld terugbetalen", zegt Van den Berg.

Uiteindelijk moest ze rond de 1200 euro terugbetalen, een aanzienlijk bedrag voor Van den Berg. "Ik stond er alleen voor. Ik heb twee kinderen. Ik had het niet breed, daarvoor ook al niet, dus dan komt dat op je pad en dan denk je: wat nu?"

'Grondig onderzoek nodig'

"Het is ongelooflijk treurig. Mevrouw is de dupe geworden en de gevolgen zijn op haar bord neergelegd", zegt Koser Kaya. "Als mensen met zorgen of vragen bij een uitvoeringsinstelling komen, zoals het UWV in dit geval, horen ze geholpen te worden."

Volgens haar moet het UWV nu grondig uitzoeken wat er fout is gegaan. "Ze moeten goed nagaan om hoeveel mensen het gaat, wat er is gebeurd en ervoor zorgen dat dit ook wordt opgelost. Het moet niet zo zijn dat de mensen hier de dupe van worden."

Eerdere signalen

De Landelijke Cliëntenraad heeft eerder signalen ontvangen over te hoge of te lage WIA-uitkeringen. Volgens Koser Kaya zijn die signalen doorgegeven aan de verantwoordelijke instanties en ministeries. "Er is toen niet diep genoeg onderzoek gedaan, maar dat moet nu wel echt gebeuren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie