Binnenland
EO

'Excuses voor het slavernijverleden werken polariserend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Excuses voor het slavernijverleden werken polariserend'

Het kabinet gaat vooralsnog geen excuses maken voor het slavernijverleden. Goeie zaak, vindt universitair hoofddocent Hans Siebers van de Universiteit van Tilburg. "Deze excuses zouden gedaan worden door niemand die er zich schuldig aan heeft gemaakt, aan niemand die eronder geleden heeft", zegt hij in Dit is de Dag.

Mocht premier Rutte zijn excuses maken, heeft dat niet zoveel waarde, vindt Siebers, omdat Rutte er persoonlijk niet verantwoordelijk voor is. Ook de huidige nazaten van tot slaaf gemaakten hebben er niks aan, omdat ze zelf niet onder het juk van de slavernij hebben geweest. Hij vindt dat er geen duidelijke link is tussen het slavernijverleden en hedendaags racisme. "De actualiteitswaarde van deze discussie is nul", vindt hij.

Dave Ensberg-Kleijkers is het oneens met Siebers. De excuses zouden wél nut hebben. Het gaat niet om personen, maar om de overheid, zegt hij: "Het is een excuus van de Nederlandse staat, die verantwoordelijk is voor alle inwoners van Nederland."

Dave Ensberg-Kleijkers en Hans Siebers in gesprek

Video niet beschikbaar

Polariserend

Siebers vindt excuses ook polariserend. "Het effect van deze hele discussie is dat we problemen uit een ver verleden gaan oprakelen. Dat we de suggestie wekken dat mensen uit het heden hier enige verantwoordelijkheid voor dragen", vindt hij. "Het gaat averechts werken, want je bevordert groepsdenken." Excuses laten zien dat we nog steeds in rassen denken en dat moet niet, vindt hij.

Ensberg-Kleijkers denkt dat het juist helend kan werken. Het is goed voor de verhoudingen in de maatschappij: "Ik zie een samenleving waarin mensen elkaar niet goed begrijpen. Die dialoog over slavernij vindt nauwelijks op een fatsoenlijke manier plaats." Hij wijst naar andere landen waar het gewerkt heeft.

'Excuses komen volgend jaar'

Dit jaar komen er dus geen excuses, maar volgend jaar wel, denkt Ensberg-Kleijkers. "Als ik kijk naar het regeerakkoord staat daarin dat 2023 het belangrijkste jaar is. Dan wil het kabinet ook werken aan een slavernijmuseum", vertelt hij. Misschien doen ze het dan, omdat het dan precies 150 jaar geleden is dat tot slaaf gemaakten moesten werken, denkt hij: "Dan is het een mooi moment."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie