Binnenland
NOS

Deurwaarders krijgen steeds vaker te maken met geweld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deurwaarders krijgen steeds vaker te maken met geweld

Gerechtsdeurwaarders krijgen nog regelmatig te maken met een vorm van geweld. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Een kwart van alle deurwaarders krijgt zelfs te maken met fysiek geweld. Marieke Boon is deurwaarder en agressiecoördinator bij Flanderijn, een incasso- en gerechtsdeurwaarder. Ze is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Langer bekend

Het is al langer bekend dat deurwaarders doelwit zijn van geweld. Het aantal meldingen van agressie is volgens de KBvG de afgelopen jaren gestegen en cijfers hierover waren ook al in 2022 bekend. Bij dit onderzoek keek Ipsos naar het afgelopen jaar. Acht op de tien van alle deurwaarders kregen te maken met een vorm van geweld onder werktijd, zoals bedreiging, intimidatie of verbaal geweld.

Dat herkent Boon zelf ook uit haar werk. "In het gros van de gevallen gaat het goed, maar als je ermee te maken hebt, is de impact groot. Voor mensen is mijn bezoek een confronterende boodschap. Daar wordt met emotie op gereageerd. Dat is voornamelijk schrik, maar daar kan ook agressie tussen zitten."

Fysiek geweld

Bij een kwart van alle deurwaarders gaat dat nog verder en is er sprake van fysiek geweld. Een op de vijf van alle deurwaarders denkt vanwege het geweld weleens aan stoppen met werken en de helft van alle deurwaarders ervaart minder werkplezier na een incident.

Ook Boon heeft wel eens fysieke agressie ervaren. "We bagatelliseren als deurwaarders vaak wat fysieke agressie is." Ze noemt een voorbeeld van iemand die zo boos was dat de hond werd gehaald van binnen, om die op de deurwaarder af te sturen. "Ik heb dat niet afgewacht, en zat alweer in de auto. De hond heeft me niet geraakt, maar het was wel een fysieke bedreiging. Op het moment dat mensen je wel aanraken, blijf je je afvragen: valt dit onder deze categorie? En het antwoord is meestal: ja."

Om het werk als deurwaarder makkelijker te maken, heeft de beroepsorganisatie onlangs een zogeheten weerbaarheidscoördinator aangesteld. Die fungeert als vertrouwenspersoon, die advies en trainingen geeft aan deurwaarders.

"Je gaat niet onvoorbereid op pad. Je hebt trainingen gevolgd in agressie en opvangen van emoties. Als iemand agressief wordt, heb je eerder een emotie gemist. We leren om deze emoties te herkennen en ook te erkennen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie