Achtergrond
PowNed

Wordt uitgaansgeweld heftiger? 'Ik heb complete machetes uit broekspijpen zien vallen'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt uitgaansgeweld heftiger? 'Ik heb complete machetes uit broekspijpen zien vallen'

Het nieuwe studiejaar wordt zoals gebruikelijk ingeluid met veel feestjes tot in de late uurtjes, maar helaas gaan die feestjes ook vaak gepaard met geweld. Dat uitgaansgeweld loopt uiteen van schelden tot aan fysiek geweld. Cornel Gorsselink van de Dutch Bouncer Federation, een organisatie voor uitsmijters in Nederland, ziet aan de lopende band dat het geweld 'heftiger wordt'.

#34 - Het Misdaadbureau: Feestnacht verandert in nachtmerrie: Yiannis overleeft, zijn redder Joes komt nooit meer thuis (S03) - Het Misdaadbureau

Hoewel er weinig cijfers bekend zijn van uitgaansgeweld, blijft het een groot punt van zorg bij hulpdiensten. Uit cijfers van het Opiniepanel van EenVandaag uit 2022 blijkt dat een derde van de ondervraagden de afgelopen vijf jaar te maken had met uitgaansgeweld. Van de mensen die slachtoffer werden van uitgaansgeweld, zegt 71 procent dat het ging om verbaal geweld.

Het ging dan om schelden en intimidatie. Bij de helft (51 procent) ging het zelfs een stapje verder, zij werden slachtoffer van bedreiging. Bij 41 procent van de slachtoffers ging het om fysiek geweld. Meestal werden ze geduwd of vielen er klappen, sommigen werden zelfs aangevallen met een wapen.

Hoe de cijfers er nu, ruim twee jaar later, bijstaan is niet bekend, maar: "Je ziet dat het heftiger wordt", zegt Gorsselink in de podcast Het Misdaadbureau. "Vooral door de inname van drank zie je de agressie toenemen. Er is weinig respect naar elkaar, maar ook niet naar de uitsmijters." Daarnaast ziet Cornel dat het aantal wapens in het uitgaansgeweld lijkt toe te nemen. "Ik heb een keer gezien dat er bij iemand complete machetes uit de broekspijpen vielen."

Joes Kloppenburg

Eén van de eerste gevallen van uitgaansgeweld dat landelijke aandacht kreeg, was de zaak rondom Joes Kloppenburg. In 1996 liep de toen 26-jarige Joes op straat in Amsterdam met een vriend. Hij zag hoe een man in elkaar werd geslagen door een groep. Die man had kort daarvoor de daders aangesproken op hun gedrag. Joes besloot in te grijpen, waarna de agressie zich tegen hem richtte. Joes werd doodgetrapt.

Joes redde die avond Yiannis Zafiris. "Die avond heeft mijn leven veranderd", zegt Zafiris. "We gingen een patatje halen en toen liep het uit de hand." Zafiris kreeg klappen op zijn hoofd nadat hij andere mannen aansprak op hun gedrag. Hij raakte buiten bewustzijn en dat was het moment waarop Joes ervoor sprong. "Joes heeft dat met zijn leven moeten bekopen."

Agressie reguleren

Zafiris denkt nog vaak terug aan die avond. "Ik werk nu zelf met jongeren die de fout in gaan. Agressie hebben is niet per se fout, maar je moet het kunnen reguleren. Dat probeer ik jongeren bij te brengen." Ook de vader van Joes is nog altijd bezig met het aankaarten van zinloos geweld. Met zijn stichting 'Kappen nou!' geeft hij voorlichting aan jongeren over geweld en wat de gevolgen zijn.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie