Binnenland

Seoul: honden worden gefokt om te eten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Seoul: honden worden gefokt om te eten

Op de Gyeongdong-markt, een van de oudste traditionele markten in Seoul, hoef je niet lang te zoeken naar een stalletje met hondenvlees. Open en bloot liggen de stukken vlees uitgestald, de hondenpoten duidelijk zichtbaar er nog aan. Omgerekend ongeveer 5 euro voor 400 gram.

Let op: Dit artikel bevat misschien schokkende beelden.

Een eindje verderop staan de kooien met plukken haar er nog aan. Hiermee zijn de honden opgepropt naar de markt vervoerd vanaf de fokkerij buiten de stad. Een steegje verder zit een restaurant met stomende ketels voor de gevel. Er word geadverteerd met traditionele hondenvlees-soep.

'Je lichaam in balans'

Het hele jaar door wordt er in Zuid-Korea hondenvlees gegeten maar tijdens de Boknaldagen extra veel. Elf augustus is de laatste van de drie Boknaldagen. Drie feestdagen in juli en augustus als het in Korea op z’n warmst is.

“Op warme dagen zweet je veel en koelt je lichaam van binnen af. Hondenvlees heeft de eigenschap om je te verwarmen en brengt je lichaam weer in balans”, zegt dokter Perk. Hij is gespecialiseerd in Koreaanse geneeswijzen.

Hondenvlees op de markt

Geen diervriendelijke dood

Een taxichauffeur in Seoul vertelt dat hij zich kan herinneren hoe hij op weg van huis naar school zag dat honden werden doodgeslagen. Eerst een klap op het hoofd om ze stil te krijgen, daarna op het lichaam om het vlees mals te maken. Praktijken die volgens dierenwelzijnsorganisaties nu nog steeds voorkomen. Naast elektrocuteren en ophangen.

Nara Kim van Humane Society

Zo’n drie uur rijden buiten Seoel staat campagneleider Nara Kim van Humane Society International op het erf van een boerderij. Haar organisatie wil een einde maken aan het fokken van honden voor hun vlees. Ze is omringd door kale kooien van ongeveer een meter bij een meter. Daarin soms één, maar vaak ook meerdere honden. Hooguit een klein stukje karton beschermt de poten op een deel van de bodem tegen het gaas.

Deze honden zijn gelukkig gered.

Veel honden hebben huidwonden, rode ogen of zijn blind. Een hondje wat in Nederland een schoothondje zou heten zit met zijn heup klem in de scherpe punten van een los stuk kooi. Het voer is restafval als pasta of groenten dat in de ruim dertig graden ligt te broeien. Bijna honderdvijftig honden werden hier gefokt om uiteindelijk te worden opgegeten. Inmiddels zijn deze honden gered.

Hoe veel zijn het er?

Geschat wordt dat er zo’n 2,5 tot 3 miljoen honden jaarlijks worden afgemaakt voor hun vlees. Er zouden 17.000 hondenboerderijen zijn. Officiële cijfers zijn er niet want honden vallen niet onder de veestapel. Daarom wordt er niet geteld en gelden er ook nauwelijks regels voor het houden ervan. Honden mogen niet worden afgemaakt in het zicht van andere honden. Maar filmpjes op internet laten zien dat het daarmee ook niet zo nauw wordt genomen.

De Zuid Koreaanse boer

De boer die tussen de kooien rondloopt doet dit werk al dertig jaar. Zielig voor de honden vindt hij het niet. Hij vindt het werk vooral zwaar, heeft last van zijn rug en daarom contact opgenomen met Nara Kim. Haar organisatie helpt hem nu met een financiële bijdrage om over te stappen op landbouw.

Er is een verandering gaande

Hondenvlees wordt in Zuid Korea nog steeds gegeten, maar lijkt iets van de oudere generatie. Sinds een jaar of vijftien neemt het aantal honden dat als huisdier gehouden wordt toe en wordt de boer gezien als een boeman. Zelfs de in mei gekozen president Moon heeft een geredde hond geadopteerd. Een enkele markt waar honden verhandeld werden is gesloten. Er lijkt een verandering gaande in Zuid-Korea.

Verslaggever Maarten Bleumers met een geredde hond

Op de markt in Seoel koopt een ouder echtpaar nog hondenvlees. De nek, want daarin zit minder bot. De man zegt dat hij het gewoon lekker vindt. Maar alle 147 honden van de boer buiten Seoul zijn inmiddels gered, en hebben in Amerika een goed tehuis gevonden.

Bekijk hier de reportage en lees hier meer verhalen over Seoul

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie