Cultuur & Media
NOS

'Feesten als wilde beesten': boek over 50 jaar Achterhoekse rock

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Feesten als wilde beesten': boek over 50 jaar Achterhoekse rock

Feesten als wilde beesten, zo heet het boek vol foto's en verhalen over 50 jaar optredens van de band Normaal. De rituelen rondom de concerten van de Achterhoekse rockers gaan verder dan het gooien van bier. Journalist Dolf Ruesink volgt Normaal al vanaf het begin en schreef dit boek en concludeert: Normaal gaf het platteland trots en zelfvertrouwen.

Video niet beschikbaar

Anhangers

Ruesink schreef al meer boeken over Normaal, maar focust zich nu op de aanhangers van de band. "Vijftig jaar lang heeft eigenlijk Normaal altijd in de schijnwerpers gestaan", vertelt Ruesink. "Ik dacht: na een halve eeuw wordt het tijd om 180 graden van het podium weg te draaien en te kijken: wie zijn die mensen in in het weiland feestend? En waarom dragen ze zich zo uitbundig? Wat is hun band eigenlijk met Normaal?"

Die aanhangers komen uit het hele land, zegt hij. "Het is niet zo dat het westen van Nederland niet Normaal-minded was. Met name in West-Friesland trad de band bijvoorbeeld heel veel op in dorpen."

Topografische kaart

In het boek zit een topografische kaart van optredens van Normaal per provincie. "Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de drie grote gebieden van van de Nedersaksische taal: Gelderland, Overijssel en Drenthe, die vormen samen de helft van alle optredens in Nederland."

"Maar het is toch natuurlijk ook best wel wonderlijk dat in Limburg en in Brabant bijvoorbeeld - waar helemaal geen affiniteit met het Nedersaksisch is - dat die nummers daar toch gewoon worden meegezongen door iedereen."

De band geeft de liefhebbers volgens Ruesink een bepaald zelfvertrouwen. "Wat Normaal heeft bereikt, is dat mensen laten zien: wij zijn er ook, en we schamen ons niet voor onze afkomst en wij tellen net zo mee als jullie, in het westen van het land."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie