Gaat de politie nu echt wat doen aan racisme binnen het korps?
- Nieuws
- Gaat de politie nu echt wat doen aan racisme binnen het korps?
De politie wil vanaf nu heel duidelijk zijn: racisme binnen het korps wordt niet getolereerd. Politiemensen komen niet meer weg met 'een goed gesprek', na racistische uitingen. Er zullen altijd sancties zijn en uiteindelijk dreigt ontslag. NRC schrijft dat vanmorgen. Aanleiding is de KRO-NCRV-documentaire "De Blauwe Familie", met daarin getuigenissen van agenten die gediscrimineerd worden binnen het korps. Gaat er dan nu echt wat gebeuren?
Gaat de politie nu dan echt wat doen aan racisme binnen het korps?
Video niet beschikbaar
“Wat wij constateerden is dat we weliswaar zeiden dat er voor racisme en discriminatie geen plaats is in het korps. Maar collega’s ervoeren niet dat we dat daadwerkelijk van mening waren”, vertelt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer in het NOS Radio 1 Journaal. Zij is verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid bij de Politie. “Dat zag men niet in een duidelijke normstelling. Dat was de stap die we duidelijk hadden te zetten met elkaar en dat is wat we nu hebben gedaan.”
Helderheid
“We deden het vaak af met een goed gesprek of dat men antwoorden terugkreeg: ach het viel wel mee of het was stoom afblazen, het was buiten op straat en dan komen collega’s in heftige situaties terecht. Daarvan hebben we moeten onderkennen dat we veel scherper en duidelijker in moeten zijn. Stoom afblazen is geen excuus om racistische of discriminerende opmerkingen te maken. Die helderheid moesten we echt geven. Dat hebben we nu gedaan. Daar hebben we echt een stap voorwaarts gemaakt.”
Documentaire
“De documentaire kwam heel hard binnen”, vertelt Huyzer. “Het is dan toch dat je collega’s ziet die met dezelfde passie en drive bij de Politie zijn komen werken. Dat is veel voor veel agenten herkenbaar. Als je dan zo ziet wat discriminatie en racisme met hen gedaan heeft binnen hun eigen korps en dat ze zich onveilig voelen. Zo zeer zelfs dat ze zich gedwongen voelen om uiteindelijk maar weg te gaan en het politiekorps te verlaten. Dat kwam heel hard binnen.”
Aanpak
“Wat we nu heel nadrukkelijk hebben gezegd: op racistische uitlatingen of discriminatie volgt altijd een sanctie. Dat is dus de eerste helderheid. Het uitgangspunt is ook dat we gaan kijken naar de schending vanuit de normstelling en dat ontslag kan volgen. Natuurlijk blijft dan overeind staan dat we kijken naar de context. Is het iemands eerste keer? Is iemand zich heel bewust geweest van het feit van wat hij gedaan heeft en zijn excuses aangeboden? Dat mag allemaal mee tellen. Die helderheid en die aanpak is de verandering die we gaan inzetten.”
“Het is ook nodig, omdat wij gewoon veel meer collega’s nog nodig hebben met een migratieachtergrond, met een andere oorspronkelijke afkomst dan alleen de Nederlandse. Die hebben we gewoon nodig in het korps. Dat betekent dat wij gewoon een veilige werkomgeving moeten bieden, anders komen ze niet.”
Verandering
Hoe gaat de politie er dan nu voor zorgen dat deze veranderingen ook echt uitgevoerd zullen worden? “We hebben daarvoor een landelijke coördinator aangesteld. Die gaat de regie houden hierop en gaat toezien dat we dan ook situaties die zich voordoen, incidenten, schendingen die worden gepleegd dat we die op een eenduidige manier gaan afdoen. We hebben dat ook als top afgesproken. Alle politiechefs en de korpsleiding hebben dit met elkaar afgesproken, omdat we ook zien dat we een eenduidig toetsingskader op te bouwen. We moeten jurisprudentie met elkaar opbouwen en dan helpt het als je dat vanuit een landelijke eenduidige blik en regie gaat aanpakken. Juist om te voorkomen dat we dan toch weer ergens zeggen: ach ja, we dekken dit nog één keer toe. Want ja, het was toch eigenlijk een goede diender.”
RJN politie racisme
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.