Wapens met verarmd uranium naar oorlog in Oekraïne: 'Zeer slecht plan'
- Nieuws
- Wapens met verarmd uranium naar oorlog in Oekraïne: 'Zeer slecht plan'
Het Westen levert wapens, tanks en munitie aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Groot-Brittannië maakte vorige week bekend nog meer wapens te leveren. Aan deze wapens is verarmd uranium toegevoegd om ze zwaarder te maken. Volgens oud-Europarlementariër Els de Groen is dat een gevaarlijke ontwikkeling. "Als die verarmde uranium in de grond komt, is Oekraïne verder van huis", vertelt ze in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Waarom wordt verarmd uranium gebruikt in wapens? "De stof is bijna twee keer zo zwaar als lood. Als een bom inslaat op een tank, dan komen er gigantische temperaturen vrij van soms wel 30.000 graden Celsius. Een tank smelt dan weg en dat lukt niet met gewone munitie." Het woord verarmd zorgt ervoor dat het minder gevaarlijk klinkt, maar volgens De Groen is de stof net zo gevaarlijk als verrijkt uranium wat in kerncentrales wordt gebruikt: "Het is een afvalstof van verrijkt uranium. De verarmde stof is minder goed splijtbaar, maar wel net zo giftig, zwaar en bijna net zo radioactief. Het is dus eigenlijk afval. Vroeger werd het opgeborgen en nu wordt het in wapens gestopt. De stof is ook nog eens super goedkoop en dat maakt het erg lucratief."
Verstrekkende
Tot nu lijkt het alleen vervelend te zijn voor de Russen, maar op de lange termijn heeft verarmd uranium verstrekkende gevolgen. "Door de hoge temperaturen bij een ontploffing, krijg je vergassing van het uranium. Daarbij gaat het uranium condenseren en vervolgens wordt het weer een stof. Die heel fijne stof komt in de lucht, het water, de vegetatie en uiteindelijk in mens en dier."
Als je het als mens binnenkrijgt, dan zorgen je luchtwegen en bloed voor het transport van de stof. "Hierdoor kan je het in je organen krijgen. De straling van het verarmd uranium blijft gewoon doorgaan en dat zorgt er uiteindelijk voor dat het kanker ontwikkelt of je DNA beschadigd raakt. Bij een beschadiging van het DNA kunnen de gevolgen door vele generaties te zien zijn met doodgeboorten en aangeboren misvormingen."
Voordat deze stof is afgebroken zijn we 4,5 miljard jaar verder
Licht-radioactief?
Volgens Groot-Brittannië, dat de wapens levert, zijn de wapens met verarmd uranium het niet gevaarlijk en is het hooguit licht radioactief. Daar is Els de Groen het pertinent mee oneens: "Het is minder radioactief dan verrijkt uranium dat in kerncentrales zit, maar dat is nog steeds een gevaar. Daarnaast is de straling hetzelfde en blijft de stof net zo giftig als verrijkt uranium."
"De Italianen bijvoorbeeld, moesten de uraniumrotzooi in Kosovo opruimen. Van de mensen die het hebben opgeruimd, zijn er inmiddels 400 gestorven en duizenden hebben kanker en andere aandoeningen. Naast mensen die met uranium gewerkt hebben, zijn kinderen en zwangere vrouwen de mensen met de een hoog risico op aandoeningen. Kinderen en ongeboren baby's groeien snel en als er dan iets fout gaat met de celdeling heeft dat verstrekkende gevolgen."
'Langzame atoombom'
We moeten wapens blijven leveren aan Oekraïne, maar zonder verarmd uranium, vindt de Groen. "De gevolgen zijn op de zeer lange termijn desastreus, want voordat de stof is afgebroken zijn we 4,5 miljard jaar verder. Buiten een menselijke ramp, wordt het dan ook een economische ramp, want Oekraïne kan dan niet meer zijn graan verkopen. We raken het dus nooit meer kwijt. Het is dus een langzame atoombom, die eeuwenlang mensen doodt."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.