5 vragen over kernenergie: radioactief afval of milieuvriendelijk alternatief?
- Nieuws
- 5 vragen over kernenergie: radioactief afval of milieuvriendelijk alternatief?
Bij kernenergie denken we al snel aan het radioactieve afval of aan de Tsjernobylramp. Maar wetenschappers en politici staan er helemaal niet meer zo negatief tegenover. Ook de grootste partij van Nederland, de VVD, wil nu dat er haast gemaakt wordt met de bouw van nieuwe kerncentrales. Vaak werd gedacht dat het opwekken van kernenergie te duur was, maar dat blijkt nu mee te vallen. Hoe dat zit vragen we aan Wim Turkenburg, energieprofessor.
5 vragen over kernenergie: radioactief afval of milieuvriendelijk alternatief?
1. Bij kernenergie denk ik aan kernrampen en jodiumpillen. Hoe gevaarlijk is het tegenwoordig nog om in de buurt van een kerncentrale te wonen?
Het is niet heel gevaarlijk. De kans op een zeer grote kernramp is bij een nieuw te bouwen centrale een miljoen reactorjaar. Als er dan zo'n ongeluk gebeurt, dan komt er radioactieve straling vrij wat in de omgeving kan worden verspreid. Maar van Fukushima weten we dat het niet direct tot veel kerndoden leidt. Wel tot sociale ontwrichting en andere sociale vraagstukken. Heel gevaarlijk is het dus niet.
2. Kernenergie klinkt helemaal niet duurzaam of gezond?
Dat heeft te maken met de problemen die we net noemden. Er is kans op zeer ernstig ongeval maar die is buitengewoon klein, maar het heeft wel dramatische gevolgen. Heel veel mensen zijn doodgegaan door de kernramp, niet door de straling maar door evacuatie. Dat geeft zoveel ontwrichting aan mensen hun leven, dat veel mensen een einde aan hun leven hebben gemaakt. Economisch gezien kan het zeer grote impact hebben als een kerncentrale bijvoorbeeld op de Maasvlakte staat en er gebeurt een groot ongeluk.
3. Vraag van luisteraar Olaf Ruiter: Welke langetermijnoplossing is er voor de opslag van het radioactieve afval dat bij de productie van kernenergie wordt gegenereerd?
Dat moet op termijn onder de grond in Nederland, misschien kunnen we samenwerken met andere landen. In Zweden worden mijnen aangelegd. Je kunt ook denken aan rotsformaties en kleilagen. Daar wordt in Nederland en België naar gekeken. Over 100 jaar moet het probleem opgelost zijn en dat lijkt wetenschappelijk haalbaar.
4. Vorig jaar bleek uit een Duits onderzoek dat kernenergie nergens op de wereld ooit winstgevend is geweest. Is het dan nu wel ineens betaalbaar?
Dat suggereert het rapport dat vandaag is verschenen, maar daar kun je wat kanttekening bij zetten. Zij nemen aan dat de kerncentrales goedkoper gebouwd kunnen worden dan nu in Europa gebeurt. Of dat zo is in Nederland, zeker voor de eerste paar, zal dat waarschijnlijk niet zo zijn. Er wordt aangenomen dat zon en wind goedkoper worden, maar de prijzen die worden genoemd voor 2040, worden nu al bijna gerealiseerd. Dus zij zijn te pessimistisch over de systemen van zon en wind. Kernenergie is zonder steun van de staat gewoonweg te duur.
5. De wereldwijde bijdrage van kernenergie aan de productie van elektriciteit neemt alleen maar af. Hoe komt dat?
Procentueel neemt het af. We zaten wereldwijd op een bijdrage van zeventien procent, dat is nu tien procent wereldwijd. In Europa is het dertig procent en in Nederland is het drie procent. Die getallen zijn al heel lang stabiel, maar de vraag naar elektriciteit neemt toe. Daardoor lijkt het alsof het percentage omlaag gaat. Er was verwacht dat de bijdrage zou stijgen, maar door de ongevallen met kernenergie en de hoge kosten, komt de stijging er niet en wordt er geïnvesteerd in andere bronnen.
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.