Binnenland

Premier Schoof moet uit Torentje vanwege brandveiligheid: 'Het is mooi geweest'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Schoof moet uit Torentje vanwege brandveiligheid: 'Het is mooi geweest'

Premier Dick Schoof krijgt vier weken de tijd om te vertrekken uit het Torentje. De gemeente Den Haag verbiedt het gebruik van de delen van Het Binnenhof die nog niet verbouwd worden. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag: "Het is gevaarlijk en onverantwoord en dus moeten ze eruit."

Video niet beschikbaar

Het Binnenhof wordt gerenoveerd en een deel van Algemene Zaken zat er nog, onder meer vanwege zwaarbeveiligde computersystemen, waar staatsgeheimen op staan. Maar daar komt nu een einde aan. Schoof en het personeel van Algemene Zaken krijgen vier weken om te vertrekken, anders krijgen ze een dwangsom van 100.000 euro per week, met een maximumbedrag van 1 miljoen.

In de hens

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag legt uit waarom hij tot deze beslissing komt: "Het is brandgevaarlijk. En daardoor gevaarlijk voor mensen en middelen. Als het pand eenmaal in de hens staat, is het niet te bestrijden. Het is gevaarlijk en onverantwoord en dus moeten ze eruit."

Dat ze er een keer uit moesten was bekend, zegt Van Zanen. “We hebben iedere maand besproken: 'je moet er echt uit.' Nu is het zover." De gemeente stond al sinds 2010 toe dat er nog mensen in het gebouw zaten, ook al was toen al duidelijk dat het eigenlijk niet langer kon, aldus de burgemeester. "Er zijn sindsdien steeds maatregelen genomen die het risico zouden beheersen. En we hebben vorig jaar nog gezegd: vooruit, met al die maatregelen, kan het nog even."

Maar nu is het echt klaar, zegt Van Zanen. "Wat nu nieuw is: de verbouwing is zo ingewikkeld, er wijzigt steeds van alles. Ik heb vrijdag het rapport gehad van de brandweer en die zegt: het kan echt niet meer. Er verandert steeds zoveel, er zijn geen goede vluchtroutes meer te organiseren."

Staatsgeheimen

Lang werd gezegd dat verhuizen erg moeilijk is, onder meer vanwege de staatsveiligheid. Er zijn zware computersystemen met staatsgeheimen. Van Zanen heeft daar geen boodschap aan: "Ik ga over de brandveiligheid van de mensen. En dit is geen nieuws hè. Veertien jaar geleden was het ook al zo. Kom op, regel het, los het op. Nu is het mooi geweest."

Ster advertentie
Ster advertentie