Binnenland
MAX

Steeds meer mensen mijden bewust het nieuws: tips voor een gezond nieuwsdieet

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer mensen mijden bewust het nieuws: tips voor een gezond nieuwsdieet

Het grote en heftige aanbod van nieuws zorgt ervoor dat het aantal nieuwsmijders toeneemt. Kiki de Bruin, promovendus nieuwsmijding aan de Hogeschool Utrecht en Wageningen Universiteit deed onderzoek naar nieuwsmijding. Ze vertelt in Villa VdB wanneer je een nieuwsmijder bent en geeft tips voor een gezonde nieuwsconsumptie.

Video niet beschikbaar

Wetenschap

Wanneer ben je voor de wetenschap een nieuwsmijder? "Daar is veel discussie over. Wat wij hanteren is: je bent een nieuwsmijder wanneer je zelf aangeeft het nieuws te mijden. Dus als je af en toe op zaterdag het nieuws mijdt, dan ben je geen nieuwsmijder - maar wel als je het consistent doet."

De Bruin begon in 2020 met het onderzoek, aan het begin van de coronacrisis. "Dat was voor mijn onderzoek een geluk bij een ongeluk. We zijn toen gelijk begonnen met het volgen van mensen over een langere periode. Daaruit bleek dat in het begin van zo'n crisis mensen veel meer nieuws consumeren en bij meer verschillende bronnen dat doen. Je wilt dan alles weten, op zoek naar een gevoel van controle of veiligheid. Maar naar mate zo'n crisis langer duurt zie je dat mensen afhaken."

Is dat negatief? "Dat hangt er van af. Ik denk dat er individuele voordelen aanzitten. We zien dat bij mensen hun mentale welzijn vooruit gaat bij nieuwsmijden. Ook zagen we in de coronacrisis dat mensen die nieuwsmijden meer betrokken raakten bij hun directe omgeving, doordat ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gingen doen. Maar als we straks gaan stemmen en je weet niet welke vraagstukken er liggen kan dat natuurlijk wel een probleem zijn."

Opluchting

Nieuwsmijders geven aan dat hun hoofd vol zit en dat het zelfs een gevoel van opluchting kan geven als ze het nieuws mijden, vertelt De Bruin: "Vroeger had je misschien alleen de krant, de radio en de tv waar je nieuws consumeerde. Maar het nieuws is tegenwoordig overal door je smartphone en laptop. Mensen worden er door overladen en het gaat veel over hetzelfde. Wanneer mensen besluiten om bewust de momenten van nieuwsconsumptie te kiezen, hebben ze het gevoel minder overladen te zijn en hebben ze minder last van dat machteloze gevoel dat nieuws kan opwekken."

Ook bij de oorlog in Oekraïne was er in haar onderzoek de trend van nieuwsmijding duidelijk te zien. "In het begin willen we heel veel weten, maar niet veel later haken mensen af. Niet omdat mensen niet meer geïnteresseerd zijn, maar omdat mensen niet elke dag aan de narigheid blootgesteld te worden."

Zijn er nog specifieke groepen die eerder afhaken bij het nieuws? "We zien het overal terugkomen, door alle lagen van de maatschappij. De ene omdat ze zich niet goed gerepresenteerd voelen in het nieuws, anderen omdat ze er te emotioneel van worden."

Tips

Ten slotte geeft De Bruin nog enkele tips: "Consumeer het nieuws bewust. Laat bijvoorbeeld niet alles continu over je heenkomen met pushberichten en consumeer minder nieuws via social media. Een bewust moment waarop je het nieuws consumeert kan ook helpen. Mensen die er echt veel last van hebben kunnen hun partner of mensen in hun omgeving vragen om hun op de hoogte te houden van het nieuws van belangrijke dingen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie