Binnenland
NTR

Kantoorbaan opgezegd om fulltime waterbuffelboer te worden

foto: Arjan Swinkels - De Stoerderijfoto: Arjan Swinkels - De Stoerderij
  1. Nieuwschevron right
  2. Kantoorbaan opgezegd om fulltime waterbuffelboer te worden

Arjan Swinkels zegde zijn kantoorbaan op om fulltime waterbuffelboer te worden. Inmiddels heeft hij tachtig waterbuffels op de oude boerderij van zijn vader in Brabant staan. In Mangiare! vertelt hij over Het Boerenleven.

10 jaar bouwen aan een droom

De Brabantse boerenzoon Arjan Swinkels nam de melkveehouderij van zijn ouders niet over. Na jaren op kantoor gewerkt te hebben, besluit hij de inmiddels vervallen boerderij nieuw leven in te blazen met het houden van waterbuffels.

Gedurende tien jaar bouwt hij met beperkte middelen aan zijn droom. Zijn pad kent vele hobbels, maar hij buffelt en komt boven. Op zíjn manier. De beste prutser van Nederland. Een verhaal over stoere waterbuffels en hun eigenzinnige baas.

Het gematigde Nederlandse klimaat is erg geschikt voor het houden van waterbuffels. De dieren danken hun naam aan de gewoonte graag in het water te liggen om af te koelen.

'Ik ben een vreemde eend in de bijt'

Waterbuffels zijn geen 'gewone' koeien en Arjan is ook geen 'gewone' boer. Er zijn niet veel waterbuffelboeren in Nederland. "Inmiddels wel meer dan tien, zoals toen ik begon", vertelt hij. "Maar die leveren allemaal aan een fabriek. Ik ben een vreemde eend in de bijt."

"Ik lever helemaal niet aan de horeca en dat is in deze tijd mijn redding, want er valt nu niets te leveren", vertelt hij over de coronatijd. "Eigenlijk gaat het met mijn afzet helemaal goed deze tijd. Mensen willen lekkere dingen. In mijn winkeltje heb ik aan aanloop ook niet te klagen. We hebben geen last van corona in die zin."

Zuivel en vlees

Zijn boerderij is de eerste in Nederland die biologische buffelmelk verkoopt, vanaf de boerderij in Son en Breugel. "Buffelmelk is heel gezond en voedzaam, het vet- en eiwitgehalte is bijna het dubbele van gewone melk. Daarnaast kunnen veel mensen met een koemelkallergie deze melk wel drinken." De buffelmelk wordt verwerkt tot buffelmozzarella (en burrata), yoghurt, roomijs, paneer, harde kaas en roomboter. Buffelmelk is beroemd van de traditionele Italiaanse buffelmozzarella.

Naast zuivel verkoopt hij buffelvlees van stieren die het jaarrond buiten lopen. Het is qua structuur vergelijkbaar met regulier rundvlees, maar heeft z'n eigen smaak en kleur. Buffelvlees bevat veel mineralen en opvallend weinig cholesterol en calorieën.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie