Voor de muskusrat is het einde in zicht
- Nieuws
- Voor de muskusrat is het einde in zicht
De muskusrat: een vrees voor boeren en waterschappen. Hoe moet de overlast van de muskusrat de komende jaren worden aangepakt? Dat bepaalt de Unie van Waterschappen in maart. Een voorstel dat op tafel ligt, is om het dier volledig uit Nederland te laten verdwijnen. Gaat dat ooit lukken? Dat bespreken Dolf Moerkens van de Unie van Waterschappen en Femmie Smit, programmamanager bij de Dierenbescherming, in Vroege Vogels.
Video niet beschikbaar
De muskusrat zorgt met zijn gegraaf voor schade aan waterkeringen en oevers. En dat moet maar eens afgelopen zijn vindt de Unie van Waterschappen. Moerkens coördineert deze bestrijding van de muskusratten bij de Unie. Er wordt voorgesteld om het dier uit Nederland te laten verdwijnen. De grote vraag is of dat op een dag gaat gebeuren.
Beter onderzoek naar preventieve maatregelen
Organisaties als Bont voor Dieren en de Dierenbescherming zijn het oneens met deze bestrijding. Volgens Smit, programmamanager 'in het wild levende dieren' bij de Dierenbescherming, zijn de methodes om de muskusrat te vangen en te doden niet diervriendelijk. Bovendien zou er beter gestudeerd moeten worden op preventieve maatregelen om overlast tegen te gaan.
Volgens de laatste cijfers van de Unie van Waterschappen zijn er in 2018, 53.511 muskusratten gevangen in heel Nederland. Dat is 14% minder dan in 2017. Ooit werden er zelfs meer dan 400.000 muskusratten op jaarbasis gevangen. Maar de aantallen nemen al jaren af. Volgens de Unie heeft dat alles te maken met de succesvolle jacht. Dagelijks gaan namelijk bijna vierhonderd mensen op pad om de dieren, die levend gevangen worden, te doden.
Wat doet een Waterschap?
Er zijn 21 waterschappen in Nederland. Zij zorgen voor droge voeten, schoon water en ook voldoende water. De waterschappen onderhouden de dijken. Ze moeten hoog en sterk genoeg zijn om het water van de zee en de rivieren tegen te houden. Daarnaast zorgen de waterschappen voor goede waterkwaliteit. Zowel voor mens als natuur: ook zwemwaterlocaties vallen daar bijvoorbeeld onder. Bovendien zorgen waterschappen voor een goede waterstand en de aan- en afvoer van water.
25% van Nederland ligt onder zeeniveau. 59% van Nederland zou onder water komen te liggen als er niets aan waterbeheer wordt gedaan. De waterschappen beheren 18.000 km dijken, 225.000 km watergangen, 7.500km wegen en zuiveren jaarlijks zo'n 2 miljard m3 afvalwater.
Bron: Waterschappen.nl
De beste methode
Maar wat is nu de beste manier om de muskusrat te bestrijden en de overlast tegen te gaan? Dat werd de afgelopen jaren onderzocht. In het onderzoek werden drie vormen van bestrijding uitgetest in verschillende gebieden in Nederland: jaarrondbestrijding, seizoensbestrijding en objectbescherming.
De meest effectieve methode van de drie bleek duidelijk jaarrondbestrijding te zijn. Zo wordt de populatie klein gehouden om uiteindelijk helemaal uit te roeien, aldus de Unie van Waterschappen. Maar of dit ook uiteindelijk gaat gebeuren wordt besloten op 22 maart.
De Waterschapsverkiezingen in 2019
Wat het Waterschap in jouw regio doet aan de bestrijding van muskusratten en bijvoorbeeld de exotische rivierkreeften gaat een rol spelen bij de Waterschapsverkiezingen in maart 2019. Voor de bestrijding van exoten is veel geld nodig. Lees dus goed na wat jouw Waterschap gaat doen aan de bestrijding.
Muskusratten vangen (2013)
Is het einde verhaal voor de muskusrat?
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.