Binnenland
PowNed

Meer boetes voor overtredingen op het water: 'Maak afpakken niet-erkende vaarbewijzen mogelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer boetes voor overtredingen op het water: 'Maak afpakken niet-erkende vaarbewijzen mogelijk'

De waterpolitie heeft de handen vol aan asociale kapiteins die de raarste fratsen uithalen op rivieren, kanalen en meren. Vorig jaar zijn er opnieuw meer boetes uitgedeeld voor overtredingen. Handhavers schreven in 2022 bijna 4400 boetes uit (4359), zo’n 15 procent meer dan een jaar eerder, toen dat aantal 3777 was.

Dat blijkt uit een analyse van Het Misdaadbureau van Omroep WNL op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Het afgelopen jaar werden er vooral boetes uitgedeeld aan snelheidsovertreders op het water, zo’n 1650 keer. Ook werden er meer jongeren onder de 18 op een snelle motorboot betrapt. Het ging om 208 boetes.

485 boetes gingen naar recreatieve schippers zonder geldig vaarbewijs, dat is iets meer dan een jaar eerder. De meeste van deze boetes werden uitgedeeld in Noord-Holland (144), specifiek in Amsterdam (54). De hoofdstad wordt gevolgd door Land van Cuijk (Noord-Brabant) met een aantal van 27 boetes.

Meer fantasiedocumenten in omloop

Documentdeskundigen van de Nationale Politie zien ook een toename van het aantal niet-erkende vaarbewijzen. Deze documenten zijn zonder al te veel moeite te verkrijgen bij organisaties in het buitenland. Bijvoorbeeld door te eenvoudige examens of door examens thuis vanachter de computer. Daarmee nemen mensen bewust risico’s op het water.

Deze niet-erkende bewijzen zijn geheel zelf ontworpen door deze organisaties en geen vervalsing van een echt vaarbewijs. Daarom vallen deze niet direct onder het begrip valsheid in geschrifte. Wel krijg je een boete voor het varen zonder geldig vaarbewijs, die kan oplopen tot 600 euro.

Fantasiedocumenten zijn moeilijk te herkennen voor handhavers. De lijst van erkende vaarbewijzen is erg groot: er bestaan op dit moment 125 geldige vaarbewijzen die in Nederland zijn toegelaten.

“Het is onze wens dat deze documenten in de toekomst uit het verkeer gehaald kunnen worden”, zegt documentdeskundige en leidinggevende van het Landelijk Vaartuigenteam Carlo Lautenslager. “Als het voor echt wordt aangenomen dan kan het leiden tot onveilige situaties op het water.’’ Daarover is nu overleg met het Openbaar Ministerie.

Luister vanavond om 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1, dat geheel in het teken staat van overtredingen en handhaving.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie