Binnenland
NOS

Mijnraad: 'Gas winnen uit Groningen reële optie om zwartste scenario te voorkomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mijnraad: 'Gas winnen uit Groningen reële optie om zwartste scenario te voorkomen'

Het kabinet moet zich voorbereiden op het zwartste scenario voor de levering van gas. Om dat te voorkomen, is het winnen van meer gas uit het Groningse gasveld een reële optie. Dat staat in een nieuw advies van de Mijnraad.

Mijnraad: gaswinnen uit Groningen reële optie

Video niet beschikbaar

“Het is heel belangrijk dat onze gasbergingen gevuld zijn voor de winter”, vertelt voorzitter van de raad Staf Depla in het NOS Radio 1 Journaal. “Je moet goed in beeld brengen welke risico’s we lopen en of het ons lukt. Dat moet het kabinet doen. Net zoals bij waterveiligheid brengen we goed in beeld welke risico’s zich voor kunnen doen, dan ga je nadenken welke maatregelen kunnen we dan nemen? In dat geval moeten we wat ons betreft kijken hoe je het Groningse gasveld moet gebruiken.”

Definitief dicht

De ministers Jetten en Vijlbrief houden vol dat het Groningerveld in 2023 of 2024 definitief dichtgaat en willen niet dat het Groningse gasveld gebruikt zal worden om een eventueel tekort op te vullen. “Dat snappen we heel goed, er is beloofd om er mee op te houden. Maar je moet ook voorkomen dat je dit najaar daar op terug moet komen, dus breng nu in beeld wat de scenario’s zijn, welke risico’s erbij komen kijken en hoe je het Groningse gasveld kan gebruiken. Je moet nu wel allemaal uitzoeken hoe dat binnen de veiligheidseisen kan. Als het dan overhoop zou moeten, is het dan het idee om al in de zomer de gasopslagen te vullen of pas in het najaar?”

Gesprek

“Voor zover wij weten zijn die scenario’s niet publiek. Wij denken dat het heel belangrijk is om het gesprek te hebben met de Groningers en de Nederlandse samenleving. We moeten weten welke risico’s we lopen, dan kunnen we ons erop voorbereiden en wat we van het kabinet kunnen verwachten.”

“Als het zich voor moet doen, wat we geen van allen willen, want het is beloofd, maar we houden nu de boel open. Doe dan nu open kaart spelen, probeer in kaart te brengen hoeveel er nodig is om de gasopslagen te vullen voor de winter. Ga dan het gesprek aan om te kijken of het binnen de veiligheidseisen kan, we weten nu niet precies wat het voor de veiligheid betekent”, legt Depla uit. “Nu kunnen we dat nog uitzoeken, in het najaar niet meer.”

LNG

Nu wordt LNG, of vloeibaar gas, soms aangewezen om het tekort aan gas op te vangen. Depla is daar voorzichtig mee. “De hoeveelheid LNG wat te koop is, is beperkt. Het is niet zeker of wij in Nederland genoeg LNG deze kant op kunnen krijgen, dat is een van de scenario’s waar je jezelf op voor moet bereiden. Het kan tegen gaan zitten, wat ga je dan doen?”, vertelt hij. “Wat ga je dan doen? Vandaar dat we ook met dit advies komen. Om scenario’s te maken waarbij je verschillende risico’s in beeld brengt en dan kijkt welke maatregelen het minst pijn doen.”

Veiligheid

Veel gedupeerden vinden dat eventuele gaswinning niet mogelijk is. Zij willen eerst dat de huizen versterkt worden. “Er zijn allerlei risicomodellen die bepalen hoe gevaarlijk iets is. Natuurlijk is het belangrijkste punt voor de veiligheid van de Groningers die versterkingsoperatie. Als die woningen versterkt zijn, storten die huizen niet in bij een aardbeving. Maar wij weten ook dat er een verschil is bij niets winnen of een beperkte hoeveelheid. Dat moet je in beeld brengen, de feiten moeten op tafel komen en dan kan je die discussie met elkaar voeren.”

“Helaas moet je die discussie wel met elkaar voeren, want die risico’s zijn zo groot. Als er niet genoeg gas is in de winter, dan zitten we ook met de gebakken peren. Je moet nú dat gesprek aangaan en niet zeggen dat het op de voorhand niet kan. Dan kunnen we het risico lopen dat we niet goed voorbereid zijn.”

Te weinig gas

“In de meeste extreme situatie kunnen we dan onze verwarmingen niet meer aan krijgen. Onze elektriciteitscentrales lopen voor een groot deel op gas of onze industrie wordt voor een lange tijd afgeschaald. Je moet al die maatregelen naast elkaar leggen en de minst schadelijke kiezen. Dat moet je transparant en publiekelijk doen, want het gaat ons allemaal aan.”

RJN gas

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie