Binnenland
AVROTROS

Helpen betonblokken de veiligheid in Amsterdam?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helpen betonblokken de veiligheid in Amsterdam?

Amsterdam plaatste vannacht 96 betonblokken verspreid door de stad, om aanslagen met een voertuig te voorkomen. Afgelopen zomer zorgde zo'n aanslag bijvoorbeeld nog voor veertien doden op de Ramblas, de meest toeristische straat van Barcelona. Maken de blokken Amsterdam ook echt veiliger?

“Een vrachtwagen wordt zeker weten tegen gehouden”, zeggen ze bij betonfabriek Constar in Amsterdam. De fabriek maakt jaarlijks zo’n vijfhonderdduizend betonblokken. Een vijfde van die blokken komt op straat terecht. Zo ook in Amsterdam: “We maken iedere dag zo’n honderd blokken. Voor ons is het maken van die blokken een automatisme, ineens zien we de blokken ook in de Kalverstraat verschijnen. Dat is niet leuk, maar het moet schijnbaar.”

“Als ik de gemeente was had ik de blokken jaren eerder op straat gezet”, vertelt terrorismedeskundige Rico Briedjal. “Het is nu de tijd om maatregelen te nemen. Als je kijkt naar de landen om ons heen. Een aanslag is nu gewoon realistisch.”

Van der Laan

Oud-burgermeester Van der Laan was lang tegen betonblokken in de stad. Betonblokken zouden mensen volgens hem alleen maar banger maken voor terreur. Nu een paar jaar later zijn de blokken er toch.

Volgens sociaalpsycholoog Mark Dechesne is de angst veranderd: “Mensen weten dat er een realistische kans is op een aanslag en vinden het fijn om te zien dat er aan hun veiligheid wordt gedacht.” Het is wel belangrijk hoe de veiligheidsmaatregelen eruitzien: “Ga je zwaargewapende militairen neerzetten worden mensen bang, maar zet je grote bloembakken of betonnen bankjes neer, dan wordt er positief op gereageerd.”

Wordt Amsterdam veiliger door betonblokken?

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie