Wolf vs. schaap: is het fladderlint de oplossing?
- Nieuws
- Wolf vs. schaap: is het fladderlint de oplossing?
Het plaatsen van fladderlinten rondom een wei met schapen lijkt succesvol te werken om wolven buiten te houden. In de vijf weken dat de linten in Fijnaart hangen, is er geen schaap doodgebeten. Een succesvolle eerste proef in het noordwesten van Noord-Brabant, kun je wel zeggen. "Dit is de oplossing waar we naar op zoek zijn", zegt de Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers van natuur in Vroege Vogels.
Video niet beschikbaar
In het gebied waar eerder een wolf slachtoffers maakte onder schapen, blijken de zogenaamde fladderlinten het dier voldoende af te schrikken. In de weken vóór het plaatsen van de rode linten, maakte een rondzwervende wolf nog zes dodelijk slachtoffers onder de schapen van de bewuste schapenhouder. Maar sinds de plaatsing van het fladderlint is er geen schaap ten prooi gevallen aan de wolf. Een opluchting voor de schapenhouder uit Fijnaart.
Fladderlint
Een fladderlint (of Turbo Fladry, het lint komt uit Amerika), is een stroomdraad waaraan om de 50 cm rode, nylon linten zijn bevestigd. Het fladderen van die linten moet, in combinatie met nog twee andere stroomdraden, voorkomen dat de wolf een schaap buitmaakt als lekker hapje.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Schapen: makkelijke prooi voor wolven
"Een wolf is van nature neofoob, hij is bang voor nieuwe dingen die hij niet kent", legt Johan Mees uit, projectleider bij de provincie Noord-Brabant. Maar gaan ze dan op den duur toch niet wennen aan zo'n lint? "Na tig keer zo'n fladderlint gezien te hebben, zou een wolf natuurlijk kunnen denken 'het zal wel'. Maar, dan komt-ie alsnog drie stroomdraden tegen waar die een flinke tik van krijgt", zegt wolvendeskundige Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling.
Gevestigde roedels eten het liefst wild, zoals reeën, zwijnen en herten, blijkt uit onderzoek. Leo Linnartz: "Maar wolven krijgen jongen, die groeien op en gaan zwerven om een eigen plek en partner te zoeken. Die komen in totaal onbekend gebied en krijgen honger. Ze komen dan veel schapen tegen en die zijn een makkelijke prooi."
Subsidie aan schapenboeren
"Dit is de oplossing waar we naar op zoek zijn", zegt de Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers van natuur. "Als we dit fladderlint, dat nu nog uit Amerika komt, goedkoper hier kunnen produceren, zou het een goed idee zijn om als overheid het lint aan te bieden aan schapenhouders die dat willen."
Volgende week maakt Roijackers haar nieuwe wolvenbeleidspan voor Noord-Brabant bekend, waarin een voorstel staat voor subsidieverlening aan schapenboeren om hun dieren goed af te schermen. "We zullen toch met de wolf moeten gaan leren leven. Daarbij zijn we op zoek naar manieren om zowel de schapen als de wolven te beschermen, zodat we op een goeie manier met elkaar kunnen samenleven."
foto: Bnnvara
Gedeputeerde Hagar Roijackers, wolvendeskundige Leo Linnartz en projectleider Johan Mees
Fladderlinten
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.