Binnenland
KRO-NCRV

Wat houdt slachtofferhulp in en hoe is dat afgelopen 40 jaar veranderd?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat houdt slachtofferhulp in en hoe is dat afgelopen 40 jaar veranderd?

Slachtofferhulp Nederland bestaat deze maand alweer veertig jaar. Rosa Jansen, de voorzitter van de organisatie, vertelt bij Spraakmakers waarom het nog altijd hard nodig is en welke veranderingen er doorgevoerd zijn in al die jaren.

Video niet beschikbaar

"Het is echt ontstaan vanuit nabuurschap", aldus Jansen. "De gedachte was: sommige mensen in de samenleving doen anderen iets aan en het zou goed zijn als andere mensen in diezelfde samenleving zouden meehelpen om dat weer in een nieuwe balans te brengen."

Hoe het was

Rob is vrijwilliger bij Slachtofferhulp en loopt al heel wat jaren mee, waardoor hij ook weet wat er veranderd is. Zo was er vroeger "totaal geen aandacht" voor slachtoffers tijdens strafprocessen. Ook wanneer er een incident plaatsvindt, is Slachtofferhulp er tegenwoordig een stuk sneller bij betrokken, aldus Rob.

Lotgenotengroepen

Bovendien ging het in eerste instantie voornamelijk om mentale ondersteuning. Tegenwoordig is dat "psychosociale, emotionele en juridische ondersteuning", zegt Jansen. "We staan ook families bij die met media te maken krijgen en daar advies over willen. We hebben ook lotgenotengroepen waar mensen die hetzelfde hebben meegemaakt bij elkaar komen."

Zwaardere categorie

Maar er zijn ook casemanagers die langdurig bijstand verlenen. Dan gaat het om zaken waarbij verkrachting, moord of doodslag een rol spelen. "Dat is de zwaardere categorie, waar je leven echt ongelooflijk op z'n kop staat en je langdurig hulp nodig hebt", zegt Jansen. "Niet elk slachtoffer heeft dezelfde hulp nodig. Zeker niet. Sommigen kunnen ook een hoop zelf, maar wij weten in ieder geval uit onderzoek dat ons werk betekent dat in 70 tot 80 procent van de situaties, mensen in zes tot acht weken best wel weer verder kunnen."

Advies

"Niet dat het dan voorbij is, maar dat ze toch hun leven weer voort kunnen zetten", voegt Jansen eraan toe. "Wij zeggen altijd: wij gaan ernaast staan, we nemen het leven niet over, maar gaan ernaast staan." Slachtofferhulp probeert in de "volle omvang" advies te geven, aangezien getraumatiseerde mensen niet altijd alles even goed doorhebben in het moment.

Loslaten

"We hebben een heel mooi adagium: zo kort als kan en zo lang als nodig", gaat Jansen verder. "Bij ons in de organisatie werken natuurlijk heel veel redders. En redders hebben als bijkomende mooie eigenschap dat ze graag heel lang in beeld blijven, terwijl wij ook onze medewerkers wel proberen mee te geven: probeer het op enig moment af te ronden. Een mens is ook sterk, krachtig en veerkrachtig. Die kan op een gegeven ogenblik ook zelf weer stappen aan. Dat is een belangrijke stap in het herstel."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie