PvdA en ChristenUnie willen actie tegen seksuele kinderuitbuiting: lokprofiel en webcrawler moeten hulp bieden
- Nieuws
- PvdA en ChristenUnie willen actie tegen seksuele kinderuitbuiting: lokprofiel en webcrawler moeten hulp bieden
Jaarlijks worden zo'n 1300 minderjarigen slachtoffer van seksuele kinderuitbuiting. Toch blijft het aantal slachtoffers oplopen en blijven meer vervolgingen uit. Tijd voor het demissionair kabinet om in actie te komen, vinden PvdA en ChristenUnie. Gisteravond dienden zij opnieuw een motie in om lokprofielen en de webcrawler met prioriteit in te zetten tegen seksuele kinderuitbuiting.
Video niet beschikbaar
Een webcrawler is een instrument waarmee je op sekssites kan zoeken naar signalen van mensenhandel. Het kan worden ingezet om online op een bepaald onderwerp te screenen, zodat sites worden opgespoord waarop minderjarigen worden aangeboden voor seks.
De ChristenUnie en PvdA dienden vorig jaar vrijwel dezelfde motie in, die werd aangenomen, maar zijn van mening dat het kabinet veel te lang duurt over het ondernemen van actie. Bikker: "Daarom hebben we nu een nieuwe motie ingediend met een duidelijk tijdstip."
Een mooie eerste stap
De organisatie Terres des Hommes strijdt tegen kindermisbruik en seksuele uitbuiting en is blij met de motie van de PvdA en ChristenUnie. "Met het feit dat je aangeeft dat je op lokprofielen in wilt zetten, werp je al een barrière op. Dan denkt een misbruiker wel twee keer na voordat hij ergens op ingaat. Je moet het wel blijven monitoren, maar het is een mooie eerste stap", zegt Saskia de Jong.
Dat een lokprofiel een effectief instrument kan zijn tegen kindermisbruik is bewezen. In maart dit jaar kon het Openbaar Ministerie (OM) voor het eerst met behulp van een online lokprofiel een 54-jarige verdachte aanhouden.
Ook het inzetten van een webcrawler is volgens De Jong een goed idee, mits het instrument goed gebruikt wordt. "Het werkt geautomatiseerd, maar wordt alsnog door een mens aangestuurd. Dus het werkt alleen als de mensen daarachter goed geïnstrueerd zijn en het goed gemonitord wordt."
Hoe kun jij jouw kind beschermen?
Voorlopig moet de motie nog worden aangenomen en dan moet er nog actie worden ondernomen. Tot die tijd luidt het advies van De Jong: "Ga in gesprek met je kind. Zorg ervoor dat je het vertrouwen hebt en jouw zoon of dochter zich altijd veilig voelt om zijn of haar verhaal te vertellen. Leg de gevaren van online uit."
Ook adviseert De Jong om interesse te tonen in de verschillende vormen van social media, zodat je weet waar je het over hebt en dat je weet hoe het werkt. Gedragsverandering en teruggetrokken zijn, kunnen signalen zijn dat er iets aan de hand is. "Blijf altijd in gesprek", zegt De Jong.
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.