Hoe voorkom je online exposing? 'Praat ook over potentieel daderschap'
- Nieuws
- Hoe voorkom je online exposing? 'Praat ook over potentieel daderschap'
Om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van online exposing zouden ouders met hun kinderen ook moeten durven praten over 'plegerschap'. Dat zegt antropoloog Marijke Naezer bij Spraakmakers in reactie op de aanhouding van acteur Bilal Wahib.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Acteurs Bilal Wahib (22) en Oussama Ahammoud (20) liggen onder vuur nadat ze een minderjarige jongen dinsdagavond via een livestream op Instagram overhaalden zijn geslachtsdeel te laten zien. Wahib werd aangehouden op verdenking van het vervaardigen en verspreiden van kinderporno en is inmiddels weer vrij. Via zijn advocaat liet de acteur weten dat hij "een enorme fout heeft gemaakt en vreselijk veel spijt heeft".
"We moeten zorgen dat die vraag niet gesteld wordt", zegt Naezer, antropoloog en onderzoeker naar genderstudies bij de Radboud Universiteit. "Vaak wordt gekeken naar het gedrag van een slachtoffer. Die zou iets 'doms' gedaan hebben. We moeten de omslag maken naar: hoe zorgen we dat mensen geen plegers worden? Want door dit zo te framen, legitimeer je het gedrag van een dader."
'Potentieel dader'
Daarbij is het nuttig dat ouders die hun kinderen hierover voorlichten, óók naar hun kind durven te kijken als potentieel dader of omstander, zegt Naezer. "Leer ze in te grijpen, niet mee te lachen, het te verwijderen en een slachtoffer te steunen."
Voor slachtoffers is het volgens haar van belang om weg te blijven van statements als: dit blijft je je hele leven achtervolgen. Ook zou het helpen als we in het algemeen minder ophef zouden maken rondom naakt en seks, stelt de onderzoeker. "En dat we jongeren empoweren dat ze het recht hebben om zich seksueel te ontwikkelen, ook online."
Hoe was het op Instagram?
"Vraag niet alleen naar hoe het op school was, maar ook hoe het op Instagram was", zegt gezinstherapeut Gideon de Haan. "Leer je kinderen daarover te praten en open te zijn."
Daarbij werkt het beter om je als ouder niet te negatief uit te laten over het gebruik van de mobiele telefoon van kinderen. "Stel geen vragen vanuit een angstbeeld, maar vanuit interesse. Anders zullen ze minder snel naar je toe komen als er iets gebeurt."
Stand.nl: Kinderen moeten beter beschermd worden tegen de risico’s van sociale media
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.