Jongeren halen seksuele kennis uit populaire serie Sex Education, ziet seksuoloog
- Nieuws
- Jongeren halen seksuele kennis uit populaire serie Sex Education, ziet seksuoloog
Verliefde pubers en veel seks: vanaf vandaag is het laatste seizoen van de populaire serie Sex Education te zien op Netflix. Een serie waarin puber Otis zijn medescholieren voorziet van seksuele voorlichting, en daar hebben niet alleen de fictieve personages baat bij. Ook jongeren in het echte leven halen hun seksuele vaardigheden uit de serie, dat zegt seksuoloog Anne Siemons in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Zij ziet dat het de groeiende groep jongeren die ze ontvangt in haar praktijk niet alleen positief is over de serie, maar er ook veel nieuwe dingen van leert. "Ze vinden nieuwe onderwerpen waarover ze dingen willen weten en ontdekken ook dingen die minder goed gaan in hun eigen seksleven waar ze aan willen werken", zegt Siemons. Communicatie is bijvoorbeeld een belangrijk leerpunt voor jongeren.
Seks-negatieve voorlichting
Zijn de biologielessen en seksuele voorlichting dan niet afdoende? "Nee", zegt Siemons. "De seksuele voorlichting op scholen is vaak seks-negatief ingestoken. Het gaat over soa’s, ongewenst zwanger raken en grensoverschrijdend gedrag." Dus jongeren grijpen naar andere mogelijkheden om iets over seks te leren, bijvoorbeeld door naar Sex Education te kijken.
Vooronderzoek
Toch starten jongeren later met seks dan vroeger blijkt uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut. Siemons bevestigt: "Jongeren zijn er veel mee bezig maar uiteindelijk begint het fysieke gedeelte pas later. Eerst het uitzoekwerk: wat vind ik leuk, wat vind ik fijn? Ze doen veel meer onderzoek op het internet, tot ze klaar zijn voor seks en de verandering die dat met zich meebrengt."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.