Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waarom we liever geen pottenkijkers hebben tijdens seks

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we liever geen pottenkijkers hebben tijdens seks

Seks is leuk, maar je wilt liever geen opgewonden toeschouwers in de buurt. Dat is volgens antropoloog Itzchak Ben Mocha de reden dat mensen zich in alle culturen zich liever terugtrekken voor het bedrijven van de liefde.

Ben Mocha nam voor zijn onderzoek 249 culturen onder de loep, en hoe groot hun onderlinge culturele verschillen ook waren, allemaal geven ze de voorkeur aan concealed sex - privacy tijdens de daad.

De meeste dieren daarentegen maakt het weinig uit wie er in de buurt is. Dat betekent, aldus Ben Mocha, dat die voorkeur voor privacy in de loop van de evolutie - wellicht recent - moet zijn ontstaan. Maar waarom? Dat is de vraag die hij zich stelde.

Opwinding voorkomen

Zijn antwoord: mensen verbergen zich tijdens seks om opwinding bij de toeschouwers te voorkomen. Daarmee voorkomen ze dat anderen het initiatief overnemen, waarmee de kans op voortplanting is verkeken. Maar dat is niet de enige reden. Het voorkomt ook jaloezie bij andere mensen in de groep. Door je terug te trekken tijdens de daad, voorkom je dat de relatie met deze groepsgenoten verslechtert.

Volgens Ben Mocha, die zijn onderzoek publiceerde in Royal Society B, is zijn verklaring beter dan eerdere theorieën. Die gingen er bijvoorbeeld vanuit dat geliefden zich proberen te beschermen tegen roofdieren, of willen verhullen wie de vader van het kind is. Andere alternatieve theorieën belichten wel de mogelijke jaloezie bij andere groepsgenoten, maar niet het goed houden van de relaties.

Hoewel het verhullen van de daad voornamelijk bij mensen voorkomt, zijn er ook gevallen bekend bij dieren. De Arabische babbelaar - een vogelsoort - maakt bijvoorbeeld gebruik van discrete communicatie die vervolgens idealiter leidt tot copulatie uit het zicht van de groep.

Luister ook:

Hebben Nederlanders minder seks gehad tijdens de coronacrisis?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie