'Theedrinken is juist hard nodig tegen polarisatie'
- Nieuws
- 'Theedrinken is juist hard nodig tegen polarisatie'
Is 'theedrinken' in de strijd tegen polarisatie iets voor softies? Het is juist hard nodig en hard werken, zegt journalist Natascha van Weezel in de Ongelooflijke Podcast (EO). "Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen geen kant willen kiezen."
#220 - Het antisemitisch geweld in Amsterdam en de 'polarisatietango' (met Natascha van Weezel en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast
'Zie je nu waar dat theedrinken van jou toe heeft geleid?' Dat is één van de opmerkingen die Van Weezel naar haar hoofd kreeg na de geweldsuitbarsting tegen Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam. Toch is ze ervan overtuigd: juist nu moeten we elkaar blijven opzoeken.
Thee drinken
Zaaltje voor zaaltje trekt Van Weezel, zelf van Joodse afkomst, het land door voor dialoogsessies. 'Theedrinken', wordt dat in deze tijd schertsend genoemd. "Maar dat 'theedrinken' is juist keihard werken", zegt Van Weezel. "Ik vind het makkelijk als mensen het soft noemen en zeggen dat het niet werkt."
Als je elkaar ontmoet, hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn, zegt Van Weezel, die onlangs het boek Hoe houd je je hart zacht? schreef. "Maar dan kan je wel een gesprek met elkaar voeren. Als dat gesprek er niet is, leidt dat tot vervreemding."
Vervreemding
In Israël en Palestina zie je waar vervreemding toe kan leiden, zegt ze: "Er staat een grote muur tussen Israël en de Westbank, en Gaza is hermetisch afgesloten. Israëli's en Palestijnen kennen elkaar niet, hoogstens als soldaat of terrorist. Als je elkaar niet ontmoet en alleen maar verschrikkelijke dingen over elkaar hoort of elkaar alleen als soldaat of aanslagpleger ontmoet, dan ga je elkaar echt haten. En met iemand die je haat, kan je alles doen."
Volgens Van Weezel is het een enorm vooroordeel dat dialoog slap en inderdaad theedrinken is. Het is juist hard werken, zegt ze. "Je moet school voor school en zaal voor zaal voor je winnen. Ik heb echt wel discussies gehad die niet leuk waren en gesprekken waar ik niet uit ben gekomen met mensen. Maar over het algemeen is mijn regel als we het niet eens zijn: let’s agree to disagree."
Harde toon
De toon in politiek Den Haag is snoeihard na de geweldsuitbarsting tegen Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam, vindt Van Weezel. "Wat er nu gebeurt, met het geschreeuw en het opkomen voor de ene groep ten koste van de andere, drijft ons veel verder uit elkaar", zegt ze.
Ze voelt angst voor grote ongelukken als het op deze manier doorgaat. "Het wordt steeds grimmiger. Als je wilt de-escaleren, zul je een andere manier moeten vinden."
Bruggenbouwers
Als mensen zijn we er best goed in om op te trekken met mensen die het met ons eens zijn, constateert vaste gast in de podcast en theoloog Stefan Paas. "Maar het taaie werk van bruggen bouwen en tegenstanders bij elkaar brengen, zal altijd iets marginaals blijven en nooit de hele wereld gaan beheersen. Maar het blijft wel onvoorstelbaar belangrijk."
"Ik weet niet of het de hele wereld kan veranderen, maar het kan wel groepen in de wereld veranderen", zegt Van Weezel. "Maar mijn groep is geen bestaande groep. Ik ben niet pro-Israël of pro-Palestina, maar van het radicale midden. Die groep moet ook bestaansrecht hebben. Als je je neerlegt bij de wereld zoals die is, terwijl je ontevreden bent, doe je niet alleen jezelf maar ook anderen onrecht. Misschien vinden mensen dat naïef, maar ik blijf geloven in hoop."
Ze gelooft in de kracht van de 'stille meerderheid', al noemt ze dit liever het ‘radicale midden'. "Veel mensen zijn niet blij met de polarisatie en willen geen kant kiezen. Ze willen gewoon vrede en rust
hebben. Alleen zijn
zij niet georganiseerd, ze weten niet hoe ze kunnen opstaan. Het zijn geen mensen die schreeuwen of geweld gebruiken. Maar het meest radicale wat je kan doen, is je vijand een hand geven."
De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd ent theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.
Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.