'Victim blaming was natuurlijk never nooit de bedoeling van John de Mol'
- Nieuws
- 'Victim blaming was natuurlijk never nooit de bedoeling van John de Mol'
Voor John de Mol was het zó vanzelfsprekend dat daders van grensoverschrijdend gedrag dit nóóit in zijn bedrijf mochten vertonen, dat hij tijdens het BOOS-interview in de oplosmodus zat. Dat zegt directeur televisie en radio bij Talpa Network Paul Römer bij Spraakmakers. "Victim blaming was natuurlijk never nooit de bedoeling."
Video niet beschikbaar
'Regelingen werkte niet'
Volgens Römer heeft het bedrijf al veel regelingen tegen grensoverschrijdend gedrag, maar is de conclusie dat dit niet werkt. "Er zijn interne- en externe vertrouwenspersonen, klokkenluidersregelingen en ethiekparagrafen in ons handboek."
De kern van het probleem is volgens hem dat je al deze regelingen dus wel kunt hebben, maar als signalen van grensoverschrijdend gedrag niet gezien worden of doorkomen, dan werkt het kennelijk niet.
Slachtoffers
"Waarom voelden de slachtoffers zich niet vrij genoeg om het te melden? Kennen ze de wegen niet of was de schaamte zo groot dat ze het niet durfden?", vraagt Römer zich af die vooral zegt aan de slachtoffers te willen denken.
Ook heeft de Talpa Network-directeur de afgelopen week veel gesproken met collega’s die in die tijd bij The Voice werkte. Daar zitten ook veel vrouwelijke producers bij, zegt hij. "Al die mensen voelen zich schuldig en vragen zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren onder hun ogen terwijl ze het niet hebben gezien."
Römer benadrukt dat de huidige Talpabedrijven niet hetzelfde zijn als het productiebedrijf dat toentertijd The Voice of Holland produceerde.
Voorkomen
Bij Talpa moet er volgens Römer nu gekeken worden naar oplossingen om dit in de toekomst te voorkomen. "We moeten heel diepgaand gaan kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren. We zullen kijken hoe we er nu voorstaan in onze bedrijven en wat we moeten doen zodat dit nóóit meer kan ontstaan."
Er werd niet gezocht naar een schuldige
De Mol bij de staatssecretaris
Woensdag was Talpa-baas John de Mol uitgenodigd door staatssecretaris Gunay Uslu om in gesprek te gaan over de aanpak van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Römer was daar ook bij aanwezig. "Het was een mooi en open gesprek. Er werd niet met de vinger gewezen of naar schuld gezocht."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Volgens Römer was het een constructief gesprek omdat er echt gekeken werd naar wat er gebeurd is, hoe het nu geregeld is in het bedrijf en wat er in de toekomst moet gebeuren om dit te voorkomen. Volgens Römer is dit ook niet een exclusief probleem van Talpa of The Voice. "Het is een breed maatschappelijk probleem."
Minister
In 2019 stemde Nederland al in met een VN-verdrag dat geweld en intimidatie op de werkvloer moet tegengaan. Toch heeft de instemming nog niet geleid tot wijzigingen van de Arbowetgeving. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip zegt bij Spraakmakers hier snel naar te willen kijken.
"Duidelijk is dat wat er nu ligt niet voldoende is", zegt Van Gennip. Volgens de ministers willen ook veel werkgevers weten wat ze beter kunnen doen. Daarom wil ze in gesprek met werkgevers en werknemers om te kijken wat nodig is.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!