Binnenland
EO

Filmt jouw deurbelcamera de straat? Let op: dat is illegaal

foto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmt jouw deurbelcamera de straat? Let op: dat is illegaal

Meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens hebben een deurbelcamera. Die filmen vaak een deel van de straat en dat mag helemaal niet van de Autoriteit Persoonsgegevens. Bovendien is het niet te controleren wat er met de beelden gebeurt, zegt expert stedelijke digitalisering Thijs Turèl in Dit is de Dag.

Zijn deurbelcamera's eigenlijk wel helemaal legaal? (16 januari 2024) - Dit is de Dag

Veel camera's worden aangeboden door Amerikaanse bedrijven als Google en Amazon. De beelden van deze camera's, die op internet worden aangesloten, worden tijdelijk opgeslagen in de cloud. De wettelijke bewaartijd is 28 dagen, maar het is totaal niet te controleren of ze daarna niet worden opgeslagen, zegt Turèl, die verbonden is aan het Amsterdam Institute. "Ik vind het heel ver gaan dat van een miljoen punten in Nederland beelden naar de servers van aanbieders, vooral in Amerika", zegt hij.

Overigens zijn er ook deurbelcamera’s die uit China komen. Of de internationale bedrijven zich aan de regels houden, is niet duidelijk. "Dat hopen we dan maar…", aldus Turèl.

'Bijna 90% filmt de weg'

Nieuwsuur meldde in 2020 dat bijna 90% van de deurbelcamera’s de openbare weg filmen. Dit was op basis van cijfers van het programma Camera in beeld van de politie. Bij dit project kunnen bedrijven en particulieren zich aanmelden om hun camera ter beschikking van de politie te stellen, als dit nodig is. Hiermee kunnen inbrekers in de kraag worden gevat. Bovendien zou het een afschrikkende werking hebben.

Leider van dit project, Karel van Engelenhoven, is kritisch: "Deze cijfers hadden nooit op deze manier in de openbaarheid mogen komen", vindt hij. De cijfers zijn namelijk onbetrouwbaar: iemand die zich aanmeldt voor Camera in beeld moet zelf invullen of een camera de openbare ruimte filmt. Als een supermarkt zich aanmeldt met bijvoorbeeld 25 camera's en 'ja' invult bij die vraag, worden alle 25 camera’s zo geregistreerd, terwijl misschien maar één daarvan de weg filmt.

Daarnaast wijst Van Engelenhoven erop dat camera’s niet constant filmen, zoals normale beveiligingscamera's dat wel doen. "Die camera gaat pas opnemen waar de eigenaar hem afgesteld heeft. Dus als er iemand zich op zijn terrein begeeft, pas dan gaat hij opnemen. Daarbuiten ziet hij wel een deel van de openbare ruimte, maar dat zie ik ook als ik uit mijn keukenraam kijk."

Turèl vindt het te makkelijk wat Van Engelenhoven zegt: "Je kunt inderdaad helemaal zelf instellen wanneer je wilt opnemen of niet, dus het is aan de deurbelhouder zelf of hij zich netjes aan de regels houdt of niet. Dat kun je als buurt helemaal niet controleren." Zelf maakte hij onlangs mee dat in de Whatsapp-groep van zijn buurt beelden werden gedeeld. "Met geluid erbij; je kunt het woordelijk verstaan. Dat gaat toch heel ver?"

Van Engelenhoven vindt dat je juist moet focussen op de positieve kanten: de camera's voorkomen misdaad. "Het is een mooi hulpmiddel. Het creëert veiligheid. We hebben vermissingszaken met kinderen meegemaakt, waar juist een camera de oplossing biedt."

Zijn deurbelcamera's eigenlijk wel legaal?

Video niet beschikbaar

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie