Slimme camera's moeten winkeldiefstal voorkomen: 'Vroeger was de klant koning, nu is de klant crimineel'
- Nieuws
- Slimme camera's moeten winkeldiefstal voorkomen: 'Vroeger was de klant koning, nu is de klant crimineel'
Supermarktketen Jumbo liet eerder al weten dat er veel winkeldiefstal plaatsvindt, onder andere bij de zelfscankassa's. Om dat tegen te houden, worden er slimme AI-camera's ingezet om verdachte klanten in de gaten te houden. Geen goede ontwikkeling, vindt directeur van Privacy First Vincent Böhre. "Vroeger was de klant koning, nu is de klant crimineel", reageert de jurist bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De AI-camera's gaan klanten volgen die verdachte bewegingen maken, zoals iemand die iets in hun broekzak stopt. Volgens Böhre gaan we hiermee richting een "surveillance-samenleving", een "grote verschuiving" binnen onze maatschappij. "Als er iets afwijkends wordt gezien, word je gezien als crimineel", stelt de jurist.
Onterecht aangewezen
Ook toekomstdeskundige Rudy van Belkom is sceptisch over deze ontwikkeling. "Dit is een garantie dat mensen onterecht worden aangewezen. De schade die dat kan berokkenen moeten we niet onderschatten", aldus Van Belkom. De toekomstdeskundige waarschuwt voor de kans dat zo'n AI-systeem een bevooroordeling krijgt om te profileren en discrimineren. "Je bent bij voorbaat verdacht."
Verhuftering
Paul Moers ziet juist de voordelen van dit systeem. "Op deze manier waarschuw je mensen: blijf van onze spullen van", zegt de retail- en merkendeskundige. "Het is een maatschappelijk probleem, het is de verhuftering van de samenleving. We worden toch al continu in de gaten gehouden. Dit is iets van deze tijd. Het is helaas niet meer tegen te houden."
Winstmaximalisatie
"Als je er meer dieven uithaalt, ga je ook meer vertrouwen op dat systeem", zegt Van Belkom. "Dit soort systemen detecteren soms dingen die onterecht zijn. Dat gebeurt heel vaak", zegt Böhre erover. "Laten we eerlijk zijn, deze technologische oplossingen zijn ingezet voor winstmaximalisatie", voegt Van Belkom er nog aan toe.
Graaiflatie
Supermarktmanager Evert Jan van Egteren is ook enthousiast. "Mensen moeten niet te krampachtig doen. Het zijn onze spullen. Het sentiment is dat supermarkten heel veel verdienen met graaiflatie, maar dat is niet eerlijk." Luisteraar Everard Kamperman heeft er wel begrip voor: "Als je winkel wordt leeg gejat, wil je daar iets aan doen." Beller Erik vreest wat dit gaat beteken voor de toekomst: "Die modellen van AI worden getraind door data, dus daar heb je geen invloed op."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.