Binnenland
WNL

Waarom gebruiken we de leugendetector niet in Nederland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom gebruiken we de leugendetector niet in Nederland?

Vooral in misdaadseries zie je wel eens een leugendetector voorbijkomen. In sommige landen wordt de tool daadwerkelijk gebruikt, zoals in België en Amerika. Als je iets zegt wat niet klopt, zal het apparaat je leugen onthullen. Dat klinkt handig, maar toch wordt het in Nederland niet gebruikt. Waarom is dat zo?

Video niet beschikbaar

De betrouwbaarheid van leugendetectors is volgens Luna van Heerwaarden van de politie in het het beste geval maar iets meer dan 50 procent. Daarnaast is er in Nederland iets bijzonders, waardoor het eigenlijk niet uitmaakt of je een leugendetector gebruikt, of niet. Je mag als verdachte namelijk liegen, vertelt Van Heerwaarden aan WNL-radioprogramma Het Misdaadbureau.

“Verdachten worden niet veroordeeld omdat ze liegen. Zelfs al zou je kunnen vaststellen dat iemand liegt, dan heb je daar niet veel aan omdat je niet kan afdwingen dat iemand de waarheid spreekt”, vervolgt ze. Al met al is het dus niet zo relevant om gebruik te maken van leugendetectors is ons land “omdat liegen is toegestaan en op zichzelf staand niet strafbaar is, heb je er eigenlijk niet heel veel aan”.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie