Onduidelijkheid, gedoe en hoge kosten blijken drempels voor warmtepomp
- Nieuws
- Onduidelijkheid, gedoe en hoge kosten blijken drempels voor warmtepomp
Er is vooral veel onduidelijkheid over de nieuwe plannen rondom warmtepompen, zegt Cindy Kremer van de Vereniging Eigen Huis. Spraakmakers spreekt experts over de voor- en nadelen van het plan dat iedere kapotte cv-ketel vanaf 2026 vervangen moet worden door een (hybride)warmtepomp.
Video niet beschikbaar
Eerst even wat nuanceren, zegt Kremer. "Het is niet zo dat een warmtepomp verplicht wordt, maar er worden strengere eisen gesteld aan installaties waarmee woningen worden verwarmd. Voor heel veel huizen komen warmtepompen in beeld, maar kan ook een warmtenet zijn."
Op zich een goed idee, vindt de vereniging, maar de bezwaren zitten ‘m vooral in de onduidelijkheid. "Er wordt gezegd dat voor woningen die niet geschikt zijn een uitzonderling wordt gemaakt. Maar wat een ongeschikte woning is, dat wordt niet nader omschreven."
Klein balkon
Er zijn in Nederland zo’n 1,5 miljoen koopwoningen die geen energielabel C hebben. Zijn die dan geschikt of niet, vraag ze zich af. En er is volgens haar nog meer onduidelijk, bijvoorbeeld als je alleen een klein balkon tot je beschikking hebt. "Heb je dan voldoende ruimte voor een buitenunit - die ook nog geluid maakt - en die weer overlast bij de buren kan geven?"
Isoleren zou de eerste stap moeten zijn en Kremer vindt dat de regering dat meer kan stimuleren. Subsidiepotten zijn namelijk "regelmatig leeg" waardoor mensen "achter het net" vissen.
Alle ballen op isoleren, isoleren en isoleren
Peter Jan Schatens, die in de branche werkte, schaart zich achter Kremer. "Ik denk dat je eerst alle ballen op isoleren, isoleren en isoleren moet richten, want daar maak je de grootste klap mee." Bovendien, zegt hij: heb je dat eenmaal gedaan - binnen 5-10 jaar - dan zijn de ontwikkelingen zo verder dat je ook echt van het gas af kan. Want met een hybride warmtepomp zit je nog steeds aan het gas, benadrukt hij. In een koude winter gebruik je ‘nog ontzettend veel’
Gedoefactor
Aukje Brouwer bewandelde die weg en is afgelopen half jaar bezig geweest met verduurzaming. Waar zij tegenaan liep? "Ik had een half jaar lang het gevoel dat ik me door een jungle van aanbieders moest worstelen." Er zijn, legt ze uit, veel aanbieders, plannen en kortingen en dat maakt het lastig om keuzes te maken. "Het viel me op dat je ook vrij goed moet kunnen onderhandelen, analyseren en verschillende aanpakken naast elkaar moet kunnen leggen."
De ‘gedoefactor’ is een onderwerp waar Gerdien de Vries, gedragswetenschapper en klimaatpsycholoog aan TU Delft, veel onderzoek naar doet. "Ik denk dat deze verplichting voor heel veel mensen duidelijkheid geeft, waardoor een stukje gedoe wegvalt. Vervolgens is het wel zaak dat de andere dingen - zoals subsidies en het vinden van een installateur - ook gefaciliteerd en gemakkelijker gemaakt moeten worden."
Verschrikkelijk leuk
In tegenstelling tot veel anderen ondervond Joris Thijssen, Tweede Kamerlid voor de PvdA, geen gedoe. "Ik heb het zelf gedaan en het is verschrikkelijk leuk, want je hebt een heel mooi warm huis, het is duurzaam en je bent niet meer afhankelijk van Groningen of Rusland."
Wel wijst hij op de hoge kosten. "Voor ons is een hele harde eis aan de minister dat dit betaalbaar moet zijn, ook voor de lage- en middeninkomens. Want we gaan mensen niet op kosten jagen in deze tijden van hoge energieprijzen en inflatie."
Deze inkomens moeten ‘ruimhartiger geholpen’ worden met subsidie, vindt hij. Ook moet je naast deze mensen staan en kijken waar je ze kunt helpen. "Zodat we zorgen dat dit ook echt gaat gebeuren."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!