Binnenland
MAX

Hoe ga je om met polarisatie op de werkvloer?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ga je om met polarisatie op de werkvloer?

De oorlog in Gaza, vaccineren of het klimaat. Het zijn onderwerpen die ook op de werkvloer tot felle discussies kunnen leiden. Hoe zorg je er als werkgever dan voor dat het wel gezellig blijft tussen collega’s? Arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink pleit voor heldere draaiboeken zoals we die ooit ook bedachten voor het gebruik van social media op de werkvloer.

Video niet beschikbaar

Grenzen en social media

Hoe zit het met uitingen op social media in het algemeen? Besselink legt uit: "Het uitgangspunt is privé, tenzij dat op enig moment de verhouding met de werkgever gaat raken. Dat blijft altijd heel erg casuïstiek, zoals dat zo mooi heet. Wat speelt er precies? Wat wordt er geuit? Hoe snel is de link tussen de werkgever en de werknemer te leggen?" Als een werknemer zich echter misdraagt op social media, kan dat gevolgen hebben. "Als er klachten over deze werknemer binnenkomen, mag de werkgever op zijn minst een goed gesprek aangaan en hem erop wijzen dat dit gevolgen kan hebben."

Wat als een werknemer tijdens een demonstratie op televisie te zien is terwijl hij zich misdraagt en een jasje draagt met het logo van de werkgever? Besselink: "Dan raakt dat de werkgever en kan de werkgever daar maatregelen treffen." Hij verwijst naar de bestorming van het Capitool in Amerika als voorbeeld: "Een werknemer nam deel aan de bestorming en had een laminaat met de naam van zijn werkgever. De werkgever kan dan zeker stappen ondernemen."

Gesprekken bij de koffiemachine

Wat doe je als er discussies ontstaan bij het koffieapparaat over gevoelige onderwerpen zoals de oorlog in Gaza? "Als een werknemer zich onveilig voelt, moet de werkgever ingrijpen," aldus Besselink. "De werkgever is verplicht om een gezonde en veilige werkplek te bieden."

Sommige bedrijven ontmoedigen gesprekken over religie of politiek op de werkvloer. Is dat een oplossing? "Het gaat ver om bepaalde onderwerpen als gespreksonderwerp te verbieden," geeft Besselink toe. "Maar als andere oplossingen niet meer mogelijk zijn, kan zo’n maatregel onontkoombaar zijn."

'Blijven praten'

Arjen Berkvens, coördinerend vertrouwenspersoon bij de Universiteit van Amsterdam, benadrukt het belang van communicatie: "Het belangrijkste is dat je met elkaar in gesprek blijft en afspreekt wat wel en niet veilig is." Besselink sluit zich hierbij aan: "Bij iedere overtreding past een passende maatregel. Soms is ontslag niet uit te sluiten als een werknemer zich blijft misdragen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie