'De grootste vijand is misschien wel deze coalitie zelf’
- Nieuws
- 'De grootste vijand is misschien wel deze coalitie zelf’
De VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie leken gisteren zelf wel verrast door het slagen van de onderhandelingen naar het regeerakkoord.
Joost Vullings: 'Met deze coalitie is misschien de grootste vijand deze coalitie zelf wel'
Volgens politiek commentator Joost Vullings is er de afgelopen weken meer ontstaan dan alleen onderling respect en begrip. "Er is ook daadkracht ontstaan. Want je kunt heel veel vinden van het nieuwe regeerakkoord, maar het is wel ambitieus. Het is een enorme rij van beleidsvoornemens, dus ze gaan zeker niet op hun handen zitten. Daardoor lijken ze zelf nog het meest verrast."
Spannend
Vanuit de buitenwacht zijn er vanaf het begin cynische geluiden te horen over het nieuwe kabinet. Genoeg 'kenners' verwachten dat het erg moeilijk zal zijn om het kabinet lang bij elkaar te houden. Vullings: "De partijen hebben in elk geval aan elkaar bewezen dat ze iets durven. Maar ze hebben tijdens de formatie ook gemerkt dat onderhandelen met vier partijen veel ingewikkelder is dan met twee partijen. Het probleemoplossend vermogen van een coalitie bepaalt het succes. En dat moet nog bewezen worden. Met deze coalitie is de grootste vijand misschien wel de coalitie zelf. Ze hebben maar één zetel over, dus er hoeft maar één persoon te zijn die een keer de andere kant op wil en dan heb je gelijk een enorm groot probleem. Het wordt soms heel spannend voor dit nieuwe kabinet."
Drie pijlers
In het nieuwe regeerakkoord is niet echt duidelijk een duidelijke rode draad of een visie te ontdekken. Wel zijn er volgens Vullings drie pijlers in het akkoord terug te vinden. ''Aan de ene kant gaat het om het achterstallige onderhoud in de publieke sector wegwerken. Er gaat veel extra geld naar het onderwijs, de zorg, defensie en politie. Daarnaast is dit het kabinet van de middengroepen. Vooral mensen die werken en kinderen hebben worden extra ondersteund. In de derde plaats gaat het derde kabinet Rutte weer de hervormingen oppakken die bij Rutte II nog niet waren afgerond, met name op terreinen als de arbeidsmarkt, de pensioenen en het belastingstelsel.''