Binnenland
AVROTROS

Een klein beetje kan geen kwaad: waarom buikvet noodzakelijk is voor een gezond lichaam

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Een klein beetje kan geen kwaad: waarom buikvet noodzakelijk is voor een gezond lichaam

Als je aan buikvet denkt, denk je waarschijnlijk niet zo snel aan het woord 'orgaan'. Toch kan het controversiële laagje vet rondom de middel wel op die manier gezien worden, vertellen experts. Buikvet regelt namelijk een heleboel in het lichaam. Maar dat betekent niet per se dat je er veel van moet willen.

Video niet beschikbaar

Vorige week noemde hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum bij talkshow Eva buikvet een orgaan "net zoals je hart of lever". Klinkt misschien een beetje gek, maar ze heeft geen ongelijk, leggen experts uit.

Criteria orgaan

Denk je aan organen, dan denk je waarschijnlijk meteen aan het hart, longen, nieren en levers. En dat is ook heel logisch, vertelt endocrinoloog aan het Amsterdam UMC Maarten Soeters. "Een heel duidelijke vorm is natuurlijk je hart. Dat kan je gewoon pakken, en dat is heel duidelijk omschreven als orgaan." Maar dat is niet per definitie bij alle organen.

Een criteria voor organen is dat ze een bepaalde functie hebben. "Die functies zijn soms heel simpel: een hart moet samentrekken en longen moeten zorgen voor de zuurstofuitwisseling." Maar ondertussen weten we ook dat organen ander soort functie kunnen hebben, weet Soeters. "Bijvoorbeeld het produceren van allerlei stoffen om te zorgen dat het menselijk lichaam op orde blijft."

Meerdere functies

Dat is het geval bij vet, of 'wit weefsel'. "Eigenlijk moet je dat zien als een groot orgaan dat weer uit verschillende weefsels of gedeeltes bestaat."

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie