Agressie in openbare ruimte lijkt toe te nemen: 'Los je niet op met alleen campagnes'
- Nieuws
- Agressie in openbare ruimte lijkt toe te nemen: 'Los je niet op met alleen campagnes'
In de supermarkt, in het verkeer, langs de lijn: de agressie lijkt alleen maar toe te nemen in de openbare ruimte. Ook tegen politici, journalisten en hulpverleners. Hebben we tegenwoordig een wat korter lontje? Klinisch psycholoog Jan Derksen gaf het antwoord in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
De klinisch psycholoog ziet het niet meer zo snel veranderen. "Het is heel ingewikkeld om iets te doen aan die cultuur van boosheid die heerst in West-Europa en de Verenigde Staten. Het achterliggende probleem is dat we de laatste zeventig jaar een periode van welvaart hebben meegemaakt waardoor we verwend zijn geraakt. Onze wensen zijn de afgelopen zeventig jaar meer uitgekomen dan in alle eeuwen daarvoor."
"Tegelijkertijd hebben we minder geleerd om frustraties te verdragen en te accepteren dat wensen niet uitkomen. Er is een nieuwe versie van de mens op het toneel verschenen en die heeft zichzelf hoog op de agenda staan. Mensen hebben het gevoel dat ze een speciale behandeling verdienen. Social media hebben daaraan bijgedragen; die hebben laten zien dat je veel invloed kan hebben op die manier."
Prinsjes en prinsesjes
Hoe we onze kinderen opvoeden helpt ook niet mee, denkt Derksen. "Mensen zijn trots op hun kinderen, ze hebben prinsjes en prinsesjes opgevoed de laatste veertig jaar. Die staan anders in de wereld, met minder remmingen en impulsiever en narcistischer. Die houding los je niet alleen maar op met campagnes."
Het is heel ingewikkeld om iets te doen aan die cultuur van boosheid die heerst in West-Europa en de Verenigde Staten
Oplossing in de opvoeding
Grote gebeurtenissen zoals de coronapandemie zijn ook van invloed volgens de klinisch psycholoog. "Corona heeft jongeren gefrustreerd; ze konden niet uitgaan en hun wensen kwamen niet uit. Dat leidt tot opgekropte agressie en dat komt er een keer uit. Dat zag je tijdens de coronapandemie en nu nog tijdens demonstraties die enorm toenemen en gewelddadiger worden."
De oplossing ligt in de opvoeding. "We moeten kinderen helpen frustratie te verdragen en empathisch te zijn."
Jan Derksen heeft zelf ook heus wel eens last van een kort lontje. "Bijvoorbeeld als er veel stress is door werk. Dan komt het wel eens voor dat ik tegen mijn praktijkcoördinator zeg: hou je mond!"
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.