Polyamorie: 'héél véél praten'
- Nieuws
- Polyamorie: 'héél véél praten'
Meerdere relaties tegelijkertijd zonder jaloezie en scheve gezichten. Het klinkt wel lekker ontspannen, die polyamorie. Maar zij die denken dat het een gemakkelijke manier is om vreemd te gaan komen volgens dr. Linda Duits bedrogen uit: het is een complexe aangelegenheid.
Video niet beschikbaar
Conservatief
Polyamorie wint volgens sociaal wetenschapper dr. Linda Duits, gespecialiseerd in populaire cultuur, vooral aan populariteit als onderwerp van gesprek. Ondanks dat jongeren van tegenwoordig seksueel heel conservatief zijn, hoort het volgens Duits wel bij de jongere generatie om te experimenteren. Ook met verschillende vormen van seks en relaties. "En dat lijkt mij heel gezond", zegt Duits. Polyamorie is één van die vormen: het is het aangaan van meerdere emotionele en seksuele relaties tegelijkertijd.
Toch laten de cijfers geen grote stijging zien van mensen die aangeven een polyamoreuze relatie te hebben.
Jaloezie
In een polyamoreuze relatie worden afspraken gemaakt over trouw, waarmee alle partners instemmen. Duits: "Polyamoristen zijn er op gebrand dat iedereen binnen die relatie gelukkig is. Dat betekent dus dat je met elkaars jaloezie om moet leren gaan, dat je elkaar geluk en vrijheid moet gunnen."
’t Klinkt wel makkelijk: een relatie waar jaloezie geen rol hoeft te spelen en iedereen gelukkig is. Maar volgens Duits is het een heel complexe aangelegenheid. "Het is ontzettend veel gedoe." Zij die denken dat het een gemakkelijke manier is om vreemd te gaan, komen volgens Duits dan ook bedrogen uit. "Je maakt afspraken, er zijn regels, en je moet vooral heel veel praten." Dr Kelder wordt al moe bij de gedachte.
Dat het een heel gedoe is, blijkt wel uit het feit dat er een handboek voor geschreven is: The ethical slut. "Al jaren een bestseller", zegt Duits. In het boek beschrijft auteur Janet W. Hardy hoe je op een ethische manier meerdere relaties aan kan gaan.
Monogamie
We zijn in Nederland opgegroeid en opgevoed met monogamie als natuurlijke standaard. Volgens Duits heeft dat een logische oorzaak: onze kinderen zijn kwetsbaar. "We hebben dus belang bij een monogame relatie, omdat we in de periode dat de kinderen klein zijn behoefte hebben aan een vaste partner die beschermt en ondersteunt." Je zou dus kunnen zeggen dat monogamie voor ons natuurlijk is.
Het huwelijk is een verwerpelijk instituut
Dat betekent echter niet dat het de gedroomde, ideale liefdesvorm is. Duits: "in het dierenrijk bestaat monogamie eigenlijk alleen bij vogels." Volgens Duits hebben wij het monogame huwelijk op een enorm voetstuk gezet, waar we maar moeilijk vanaf komen. Maar dan moet je ook net Linda hebben: "ik vind het huwelijk sowieso een verwerpelijk instituut", aldus de feministe.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.