'Er zit zoveel haat, we voelen ons alleen': angst onder Joden na gewelddadige nacht
- Nieuws
- 'Er zit zoveel haat, we voelen ons alleen': angst onder Joden na gewelddadige nacht
De Joodse gemeenschap reageert emotioneel op het geweld van afgelopen nacht in Amsterdam tegen tegen Israëlische voetbalsupporters. "We voelen ons alleen", zegt de geëmotioneerde Keren Hirsch, fractievoorzitter van PvdA in Amsterdam-Zuid in Dit is de Dag (EO). "Er zit zoveel haat, mensen hebben echt geen idee."
Video niet beschikbaar
Een gitzwarte nacht, zo noemt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de afgelopen nacht, waarin mensen op scooters achter Israëlische supporters aangingen en hen geweld aandeden. "Onder Joodse Amsterdammers heerst angst, ontzetting, woede en ongeloof."
Vrijdag is het niet te bevatten voor veel mensen, zegt Hirsch. "De emoties waren al hoog binnen de gemeenschap en kwamen er vandaag uit. Ik denk dat de klap echt nog komt."
Het gaat slecht met haar, vertelt ze geëmotioneerd in de uitzending. "Ik heb twee keer overgegeven vandaag en hoofdpijn. Ik wil het niet weten en ik ben bang, echt bang. Ik weet het gewoon echt niet meer."
'We hebben alleen elkaar'
Vanuit Den Haag gebeurt veel te weinig tegen jodenhaat, zegt ze. "De politiek en iedereen kan wel roepen: we staan op tegen jodenhaat. Maar er gebeurt niets. In Amsterdam, Alkmaar en Schiedam is er een voorstel aangenomen dat scholen de komende jaren naar het Holocaust-museum gaan. Maar waarom wordt zo’n voorstel om onderwijs te geven alleen in gemeentes aangenomen en niet in Den Haag?"
De Joodse gemeenschap voelt zich alleen, zegt ze. "Er zit zoveel haat, mensen hebben geen idee. Er gebeurt niets, er wordt alleen maar gepolariseerd. We worden niet geholpen. Als er iets op straat gebeurt, is de kans dat een ander voor jou opkomt, heel klein. We zijn een kleine gemeenschap en hebben echt alleen elkaar."
Verrassing
Diep teleurstellend, vindt misdaadjournalist John van de Heuvel van het optreden van de politie, gemeente en het OM. "Er wordt gezegd dat er weken voorbereiding is geweest en dat er geen sprake is van onderschatting. Er zijn 800 ME’ers ingezet en er was voldoende politie. Maar dat je je dan toch zo laat verrassen in de nachtelijke uurtjes door een groep ‘jodenjagers’ die op scooters door de stad rijden en een soort hit-and-run-acties uitvoeren."
Dat deze ‘guerillamethode’ gebruikt wordt, is al langer bekend, zegt Van den Heuvel. "Dan is het toch relatief eenvoudig om daar een bepaalde strategie op te bedenken, door zelf ook met scooters en motoren flexibel te zijn en aanhoudingseenheden in te zetten. En niet met logge ME-busjes door de stad te racen."
'Meer dan verschrikkelijk'
"Wat er nu gebeurt, is meer dan verschrikkelijk", zegt Klaas Wilting, die jarenlang politieman was in Amsterdam. "Juist omdat het op Joden gericht was. Je ziet hoeveel pijn het doet binnen de gemeenschap en hoeveel pijn het oproept. En dat in een stad als Amsterdam, waarbij we altijd de mond vol hebben van vrijheid voor iedereen."
Hij geeft Van de Heuvel deels gelijk. "Als je weet dat ze op scooters rond gaan rijden, heb je niet goed gereageerd. Aan de andere kant was de politie goed voorbereid, alleen dat was gericht om het rustig te houden bij het stadion. De politie had informatie moeten hebben over de scooters, want dan moet je andere mensen inzetten dan de ME."